Евродепутатите приветстват единството относно Брекзит и искат реформи в ЕС 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

Евродепутатите обсъждат подхода към преговорите за Брекзит, договорен със Съвета  

Евродепутатите приветстваха единството на 27те държави членки и институциите на ЕС относно напускането на Великобритания. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи на евродепутатите насоките за преговорите относно Брекзит, които бяха одобрени от държавите членки по време на срещата на върха на 29 април. Той приветства близостта им с „червените линии“, изложени от Европейския парламент. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер посочи, че подробният мандат за водене на преговори ще бъде представен

на Съвета за одобрение на 22 май.


Повечето евродепутати изразиха съгласие с преговарящия Мишел Барние относно важността на запазване на единството между институциите на ЕС и 27те държави членки, които са решени да действат заедно за постигане на балансирано споразумение с Обединеното кралство.


Дебатът се концентрира върху основните приоритети за предстоящите преговори, които според Мишел Барние са следните:


  • никакви преговори относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, преди да е постигнат значителен напредък;
  • гарантиране на правата на европейските граждани, засегнати от решението на Великобритания да напусне ЕС;
  • мирният процес в Северна Ирландия трябва да бъде запазен, включително липсата на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия;
  • Великобритания трябва да изпълни всички финансови задължения, поети в качеството и на държава членка.

Мишел Барние подчерта нуждата от прозрачни преговори. Те трябва да започнат малко след изборите във Великобритания на 8 юни.


Евродепутатите подчертаха важността на единството и доверието, за да може в паралел с преговорите за уредено оттегляне на Великобритания, ЕС да може да се реформира, за да може бързо да откликне на грижите на гражданите и да направи много по-видими ползите от европейската интеграция.


Според много евродепутати вотът във Великобритания за напускане на ЕС и възходът на популизма в някои държави членки, като например, Франция и Нидерландия, трябва да бъде урок за европейските лидери. Победите за проевропейските партии бяха приветствани, но в същото време някои евродепутати призоваха за внимание, тъй като популизмът и национализмът не са мъртви. Сега повече от всякога е жизнено важно да слушаме гражданите и отговаряме на техните очаквания за бъдещето на ЕС. Според евродепутатите това засяга нормите за околната среда и социалната сфера в глобализиран свят, организацията на пазара на труда пред технологичните предизвикателства, данъчното облагане и безопасността на европейците.


Кликнете тук, за да гледате отделните изказвания.


Допълнителна информация

Процедурен код: 2017/2593(RSP)

Процедура: изказвания на Европейския съвет и Комисията

#euco, #Brexit @eucopresident @JunckerEU @MichelBarnier