Споделете тази страница: 

  • евродепутатите налагат вето на предложението на Комисията относно критериите за определянето на свойствата, нарушаващи функциите на ендокринната система;
  • против изключение за вещества, които са разработени с цел нарушаване на ендокринната система;
  • Европейската комисия ще трябва незабавно да представи ново предложение.
Някои пестициди съдържат ендокринни дрисруптори, въпреки че според скорошен доклад на ООН те са "глобална заплаха". © AP Images / EU  

В сряда ЕП блокира предложение на Комисия, което щеше да въведе изключение за някои химикали, съдържащи се в пестициди, от това да бъдат определяни като ендокринни дисруптори.

Евродепутатите смятат, че Комисията е превишила мандата си, като е предложила изключения от критериите за идентифициране за вещества, които всъщност са предвидени да атакуват ендокринната система на организма, като например, при вредители.

Следващи стъпки

Възражението, предложено от евродепутат Йите Гутеланд и Бас Ейкхоут, беше прието с 389 гласа „за“ срещу 235 „против“, 70 „въздържал се“, което представлява необходимото абсолютно мнозинство за блокиране на предложението. Сега Европейската комисия ще трябва да изготви нов проект, в който да вземе предвид коментарите на Парламента.

Бързи факти

Законодателството на ЕС изисква пестицидните и биоцидните вещества да нямат свойства, нарушаващи функциите на ендокринната система на други организми, освен тези, за които те са предвидени. За да се приложи това законодателство, Европейският съюз има нужда от списък с научни критерии за идентифициране на ендокринни дирсуптори.

Предложението на комисията се отнасяше за научните критерии за определяне на свойствата, нарушаващи функциите на ендокринната система, в химичните вещества. Определянето на тези критерии е първа стъпка към приемането на мерки за намаляване на количеството на тези вещества и защитата на здравето на хората от тях.

През декември 2015 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че Европейската комисия е нарушила правото на ЕС, като не е публикувала критериите за определяне на веществата със свойства, нарушаващи функциите на ендокринната система. Тя трябваше да направи това до края на 2013 г. Евродепутатите многократно призоваха ЕС да се заеме с тези вещества.

Проучване на Програмата за околната среда на ООН и Световната здравна организация определи веществата, нарушаващи функциите на ендокринната система, за „глобална заплаха“, като се позова и на нарастващата тенденция при множество заболявания, свързани с ендокринните дисруптори при хората и дивите животни. Наблюдават се също така и доказателства за негативни репродуктивни последици (безплодие, различни видове рак, деформации), които могат да се отразят и на функциите на щитовидната жлеза и мозъка, метаболизма, инсулина, глюкозната хомеостаза и затлъстяването.