Според хърватския премиер, пътят ни трябва да води напред, а не назад 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

  • вторият от поредицата дебати между лидери от ЕС и евродепутати относно бъдещето на Европа;
  • солидарността трябва да остане един от крайъгълните камъни в действията на ЕС;
  • трябва да изградим бъдещето на основата на равенството между държавите, гражданите и на възможностите.

Във вторник хърватският министър-председател Андрей Пленкович стана вторият лидер от ЕС, който участва в дебат относно бъдещето на Европа с евродепутатите.

Г-н Пленкович каза: „Нашият път трябва да води напред, а не назад. Хърватия влезе в Европейския съюз, за да гради и развива европейския проект заедно с нашите партньори, за да изгради бъдещето на основата на равенството: равенството между държавите, гражданите и на възможностите.“

 

Излагайки визията си за бъдещето на Европа, хърватският министър-председател подчерта, че солидарността трябва да продължи да бъде сред крайъгълните камъни на нашите действия, а обединена Европа е от ключово значение, защото можем да продължим напред само, ако сме заедно.

 

Г-н Пленкович подчерта също и значението на растежа и сближаването и че всички членове на ЕС трябва да напредват равномерно. Той каза: „Всички наши граждани трябва да усещат ползите от членството в ЕС. Те трябва да участват активно в продължението на изграждането му.“ Министър-председателят наблегна на нуждата ЕС да инвестира в образованието, културата и креативността, в науката и изследванията, като в същото време предоставя финансова стабилност, която гарантира защитата на гражданите от възможни финансови кризи.

 

Председателят на Парламента Антонио Таяни коментира речта на г-н Пленкович: „В своето изказване министър-председателят Пленкович очерта една позитивна и напредничава визия за бъдещето на Европа, в която Хърватия и Европа, работейки заедно, ще постигнат един по-ефективен съюз. Той представи прекрасни аргументи в полза на членството в ЕС и как то е облагодетелствало Хърватия. В същото време той правилно посочи някои предизвикателства, с които ние всички трябва да се справим, като сигурността, неконтролираната миграция и младежката безработица.“

 

Повечето от лидерите на парламентарните групи приветстваха отдадеността на г-н Пленкович за една по-демократична Европа.  Те използваха начина, по който Хърватия се отдалечи от трудната си скорошна история, като пример, затова как с много работа и постоянство е възможно да се постигне едно светло бъдеще в ЕС.

 

Някои евродепутати наблегнаха на нуждата гражданите на ЕС да запазят своята национална идентичност в комбинация със силна европейска такава, без националистите да гледат на това като на противоречие. Други потвърдиха отново необходимостта от повече инвестиции за създаване на работни места, прилични стандарти на живот и Европа с повече социална отговорност. Евродепутатите също така призоваха за институционални реформи като например, въвеждането на паневропейски избирателни листи, и повториха твърдата си решимост да подкрепят другите държави от Западните Балкани в присъединяването им към ЕС, след като всички гранични спорове са разрешени и критериите на Европейската комисия са били изпълнени.

 

Допълнителна информация

 

Това беше вторият от поредицата дебати между лидери от ЕС и евродепутати относно бъдещето на Европейския съюз. Тези дебати ще продължат през цялата 2018 г.

 

Андрей Пленкович 1

 

Андрей Пленкович 2

 

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

 

Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

 

Йозеф Вайденхолцер (С&Д, Германия)

 

Ружа Томашич (ЕКР, Хърватия)

 

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия)

 

Неоклис Силикиотис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция)

 

Ска Келер (Зелените, Германия)

 

Роландас Паксас (ЕСПД, Литва)

 

Матео Салвини (ЕНС, Италия)

 

Отговор на Пленкович след първите реакции