Изборният процес с водещи кандидати не може да бъде спрян 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

  • ЕП е готов да отхвърли всеки кандидат за председател на Комисията, който не бил официален „водещ кандидат“, издигнат от европейска политическа партия;

  • процесът с „водещи кандидати“ (Spitzenkandidaten) за определяне на председателя на Европейската комисията беше успешен и изборите през 2019 г. ще консолидират практиката;

  • действащите членове на Европейската комисията ще могат да бъдат определяни за „водещи кандидати“ в изборите за Европейски парламент през 2019 г.
Европейският парламент застава зад процеса с водещите кандидати  

Парламентът е готов да отхвърли кандидатите за председател на ЕК, които не са били „водещи кандидати“, номинирани от европейските политически партии в европейските изборите през 2019 г.

Според евродепутатите процесът с „водещи кандидати“ не може да бъде спрян. В този процес европейските политически партии определят по един кандидат за поста председател на ЕК преди изборите за ЕП. Тази система беше използвана за първи път през 2014 г., за да избере настоящият председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

 

Докладът също така предупреждава, че Парламентът е готов да отхвърли всеки кандидат за длъжността председател на Комисията, който не е бил номиниран по тази процедура. 

 

Създавайки връзка между избора за председател на Комисията и изхода от изборите за Европейския парламент, евродепутатите смятат, че процесът с „водещи кандидати“ е успешно доказан и подчертават, че изборите през 2019 г. са чудесен повод да се затвърди употребата на тази практика. 

 

Членовете на Европейската комисията ще могат да бъдат „водещи кандидати“ в европейските изборите

 

В доклада, приет в сряда, евродепутатите одобриха и предложените промени по рамковото споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия с 457 гласа „за“, срещу 200 „против“ и 20 „въздържал се“.

 

Измененията предвиждат:

 

  • членовете на Комисията да могат да се кандидатират на европейските избори и да могат да бъдат определяни за „водещи кандидати“ за длъжността председател на Комисията, без да се налага да излизат в неплатен отпуск;

 

  • задължаване на председателя на Комисията да информира Парламента относно мерките, предприети с цел да се гарантира спазването на принципите на независимост и почтеност, когато членовете на Комисията участват в предизборни кампании като кандидати в европейските избори;

 

  • изискват членовете на Комисията, които се кандидатират или участват в предизборни кампании за изборите за Европейския парламент, да не използват човешки или материални ресурси на Комисията за дейности, свързани с предизборните кампании.

 

 

Цитати

Според докладчика от Парламента Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания): „Европейският съюз трябва да бъде по-демократичен, по-прозрачен или просто няма как да съществува. Фактът, че гражданите знаят кои ще са кандидатите за поста на председател на Комисията преди изборите е важна стъпка в правилната посока.“

 

Допълнителна информация

Предложените промени по междуинституционалното споразумение са резултат от преговорите между Парламентарната конференция на председателите (председателския съвет) и Комисията. Промените бяха приети от Комисията по конституционните въпроси на 23 януари 2018 г.

 

Измененията в споразумението ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от Парламента и Колегиума на Европейската комисия.

 

Допълнителна информация за водещите кандидати

Договорът от Лисабон изисква Европейският съвет, с квалифицирано мнозинство, да номинира председател на Комисията за одобрение от Европейския парламент, като същевременно има предвид резултатите от изборите за Европейски парламент. Така нареченият процес „водещи кандидати“ или „Spitzenkandidaten” обаче не е споменат в Договорa за Европейския съюз. Когато беше използван за първи път през 2014 г., това стана под формата на споразумение между лидерите на ЕС в Европейския съвет, Европейския парламент и европейските политически групи относно начините за тълкуване на формулировката в договорите. Процесът означава, че се назначава за председател на Комисията „водещият кандидат“ от европейската политическа група, спечелила най-много места в Парламента. Такъв беше случаят през 2014 г., когато водещият кандидат на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер беше назначен за председател на Комисията. Европейска политическа партия е група, оперираща на европейски ниво, която се финансира от ЕС и е съставена от национални партии, базирани в държавите-членки.   

 

Преди изборите за Европейски парламент през 2014 г., пет европейски политически групи избраха своите „водещи кандидати“.