Евродепутатите призоват Русия да прекрати окупацията на грузински територии  

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

  • Евродепутатите подкрепят териториалната цялост на Грузия; 
  • Призоват Русия да прекрати окупацията и да изтегли военните си сили; 
  • Потвърждават готовността на ЕС да помогне за разрешаване на конфликта между Русия и Грузия.  

Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на Грузия, настояха депутатите в четвъртък.

Резолюцията подчертава, че след 10 години военна агресия срещу Грузия, Русия продължава незаконната си окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Това беше първата голяма атака на Русия срещу европейския ред, последвана от други агресивни действия, като анексирането на Крим и войната в Източна Украйна, подчертават евродепутатите.

 

Руската агресия трябва да спре

 

Евродепутатите отбелязват, че Русия продължава да отказва прилагането на споразумението за прекратяване на огъня от 12 август 2008 г., постигнато с посредничеството на ЕС  и непрекъснато подсилва незаконното си военно присъствие в тези региони.

 

Европейският парламент подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и настоява Русия да отмени решението си за  признаване на така наречената независимост на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия.

 

Евродепутатите призоваха Русия да изтегли войските си от грузинските региони, да гарантира пълен достъп на Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM)  до окупираните територии и да спре поставянето на огради от бодлива тел, които възпрепятстват прекия контакт между хората и изолират населението.

 

ЕС е готов да помогне

 

ЕС е твърдо решен да допринесе за мирното разрешаване на конфликта между Русия и Грузия, казват евродепутатите, намеквайки за различните инструменти, с които Съюзът разполага, като специалния представител за Южен Кавказ и кризата в Грузия,  съпредседателството на Международните преговори в Женева и Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM) в Грузия.

 

Резолюцията за окупираните територии в Грузия 10 години след руската инвазия беше приета с вдигане на ръка.  

 

Цитати

 

Председателят на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) отбеляза: „Това е замразен конфликт, но не трябва да се забравя. Необходими са три действия от страна на Русия за разрешаване на конфликта: безусловно изпълнение на всички разпоредби на споразумението за прекратяване на огъня, прекратяване на намесите по административните граници и  въздържане от по-нататъшно навлизане на територията на Грузия и разрешаване връщането на всички изселени грузински граждани“.

 

Асим Адемов (ЕНП, България) коментира: „Светът трябва да признае, че поведението на Русия не е приемливо. Този развой е заплаха за всички свободни страни, които вярват, че международните граници не бива да се променят със сила. Ето защо трябва да призовем другите страни да настояват за териториалната цялост на Грузия и да не признават окупираните територии. Преди 20 години привлекателната сила на свободния и проспериращ Запад събори Берлинската стена. Вярваме, че примерът на свободна и просперираща Грузия ще възстанови суверенитета и ще поправи пораженията, причинени от руската инвазия.“

Обратна връзка: