Парламентът ще гласува относно новата Европейска комисия на 27 ноември 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

Председателският съвет (председателят Сасоли и лидерите на политическите групи) приключи процедурата по изслушване днес. Парламентът ще гласува относно новата Комисия на 27 ноември.

След срещата, председателят на ЕП, Давид Сасоли каза:

„През последните два месеца, Европейският парламент изигра демократичната си роля като разгледа внимателно изявите на предложените комисари. Изслушванията бяха обстойни, и понякога трудни, но те предоставиха уникална и прозрачна възможност на депутатите да проверят дали кандидатите за комисари са готови за бъдещата си работа. Днес ние приключихме окончателната оценка и сме готови да гласуваме целия колегиум на членове на Комисията следващата седмица.

През следващите пет години, Европа ще бъде изправена пред много проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище, до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните изменения. Нуждаем се от Европейска комисия, която е готова да действа по важните за европейците теми. Бидейки пряката връзка с гражданите на ЕС, Европейският парламент ще продължи да търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че изпълнява обещанията си.“


След обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис, Председателският съвет на Парламента проведе последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари.


След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии, Председателският съвет даде своята зелена светлина и обяви изслушванията за официално приключени.


Гласуването в Парламента ще се състои на 27 ноември на обяд, след като новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи колегията на членовете на Комисията и тяхната програма.


Председателският съвет също така позволи публикацията на писмата за оценка. Те са достъпни тук.