Споразумението за Брекзит одобрено от Европейския парламент  

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

  • Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство преодоля предпоследното препятствие преди да влезе в сила  
  • Гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета ще приключи процедурата, Брекзит ще се състои на 31 януари 2020 г 
Снимка: Парламентът одобри споразумението за оттегляне на Обединеното кралство, преди гласуването в Съвета за приключване на процедурата  

Споразумението за оттегляне бе одобрено от Европейския парламент в сряда вечерта с 621 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 13 гласа „въздържал се“.

Парламентът направи преглед на процедурата за оттегляне до момента и предстоящите предизвикателства, в дебат с държавния секретар по европейските въпроси Николина Бръняц, от Хърватското председателство на Съвета на ЕС, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Коментирайки историческото значение на гласуването, повечето говорители от името на политическите групи подчертаха, че споразумението за оттегляне не е краят на отношенията между ЕС и Обединеното кралство и че връзката между европейските народи е силна и ще продължи да съществува. Те също посочиха, че ще се вземат поуки от Брекзит, които трябва да очертаят бъдещето на ЕС и благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на членството на Обединеното кралство.

Много от участници в дебата предупредиха, че преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще бъдат трудни, особено като се има предвид представеният график в споразумението за оттегляне.

Можете да гледате дебата като кликнете на връзките отдолу:

Встъпително изявление на Ги Верхофстад (Обнови Европа, Белгия) координатор на ръководната група по въпросите на Брекзит

Встъпително изявление на Николина Бръняц, от Хърватското председателство на Съвета на ЕС, и Урсула фон дер Лайен, председателя на Комисията

Първи тур на говорители от политическите групи

Дебат с евродепутати (1ва част)

Дебат с евродепутати (2ра част)

Дебат с евродепутати (3та част)

Заключителни изявления на Мишел Барние, ръководител на Работната група за отношенията с Обединеното кралство на ЕС и Николина Бръняц

Заключително изявление на Давид Сасоли, председател на ЕП

Парламентът ще има думата в бъдещите отношения с Обединеното кралство

Координационната група на Парламента за Обединеното кралство, водена от председателя на Комисия по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), ще поддържа връзка с Работната група за отношенията с Обединеното кралство на ЕС и ще съгласува дейността си с Комисията по външни работи и Комисията по международна търговия на ЕП. Парламентът ще следи отблизо работата на главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и ще продължи да въздейства на преговорите чрез резолюции. Съгласието на целия Парламент е необходимо за окончателното споразумение.


Цитат


След историческия вот, председателят Д. Сасоли заяви: Дълбоко ме натъжава мисълта, че сме стигнали до този момент [...] петдесет години интеграция не могат лесно да се развалят. Всички ще трябва да работим усилено, за да изградим нови отношения, като винаги се съсредоточаваме върху интересите и защитата на правата на гражданите. Няма да бъде просто. Ще има трудни ситуации, които ще тестват бъдещите ни отношения. Ние знаехме това от началото на Брекзит. Сигурен съм обаче, че ще успеем да преодолеем всякакви различия и винаги да намерим допирна точка.”


Следващи стъпки

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне трябва да мине през последно гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета.

Преходният период, който започва на 1 февруари, приключва през декември 2020 г. Всякакво споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде напълно приключено дотогава, за да може да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Преходният период може да бъде удължен още веднъж за период от една до две години, но решението трябва да бъде взето от Съвместния комитет на ЕС и Обединеното кралство преди 1 юли.

Парламентът ще трябва да одобри всякакво бъдещо споразумение относно бъдещите отношения. Ако в такова споразумение се посочват споделени компетенции между ЕС и държавите членки, то тогава националните парламенти също трябва да го ратифицират.

Бързи факти


Гласуването в пленарната зала на Парламента се проведе като следствие на приключилия процес на ратификация в Обединеното кралство и положителната препоръка от комисията на ЕП по конституционни въпроси. Втората част от споразумението за оттегляне защитава гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в други държави членки, както и техните семейства.


Според неговите разпоредби, всички социалноосигурителни права съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени и правата на гражданите ще бъдат гарантирани през целия им живот. Релевантните административни процедури трябва да бъдат прозрачни, безпроблемни и рационализирани. Мониторингът на изпълнението и прилагането ще се осъществява от независим орган, който разполага с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия.