Комисията на ЕП по транспорт се ангажира да спре празните полети поради COVID-19 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

  • Временно прекратяване на настоящите правила на ЕС, които задължават авиокомпаниите да задължават авиокомпаниите да използват по-голямата част от своите слотове за излитане и кацане, ако не искат да ги загубят през следващата година 
  • Предложението на Комисията за спиране на така наречените „призрачни полети“ поради разпространението на COVID-19, ще се разгледа с най-висок приоритет в Парламента. 
Започна законодателната работа за спирането на празните полети.  

Председателят на комисията по транспорт и туризъм на ЕП приветства експедитивното предложение на Комисията и се ангажира евродепутатите да работят по законодателството в най-кратки срокове.

„Не е в интерес на никого да летят празни самолети, същевременно това идва на висока екологична и икономическа цена. Трябва да спрем тази практика и да се уверим, че въздухоплавателният сектор може да се справи с настоящите извънредни обстоятелства, причинени от разпространението на COVID-19“, заяви председателят на комисията по транспорт на ЕП Карима Дели (Зелените/ЕСА, Франция).

„Правилото „използвай или губиш“ вече е било временно прекратено в редица случаи в миналото и Парламентът се ангажира да намери бързо решение със Съвета на ЕС“, добави председателят.

Правилата за разпределение на слотовете за полети винаги засягат разпределението им в следващия сезон. Слотовете за лятото на 2020 г. вече бяха потвърдени миналата година. Това означава, че ще има достатъчно време за работа и гласуване на това приоритетно законодателно досие.

Следващи стъпки

Понастоящем Парламентът разглежда предложението на Комисията и ще обяви в следващите дни точните подробности за следващите процедурни стъпки за започване на законодателната работа заедно със Съвета на ЕС.

Допълнителна информация

Съгласно настоящите правила (Регламент на ЕС за летищните слотове (ЕИО 95/93)), слотовете за излитане и кацане на въздухоплавателни средства се разпределят в ЕС единствено от независими координатори за летния или зимния график. Ако въздушен превозвач е използвал серия от разпределените му слотове за най-малко 80% от времето през даден сезон, той ще може да ги запази през следващия съответен сезон (тази конвенция се нарича "исторически наложилите се слотове", "заварени права" или “правило 80-20”). В противен случай слотовете се връщат обратно в пула за преразпределение.

Ето защо слотовете, които се използват недостатъчно от въздушните превозвачи, се преразпределят (т. нар. правило „използвай или губиш“).

Правилото „използвай или губиш“, обаче, е било временно преустановено в редица случаи в миналото, например вследствие на събитията от 11 септември 2001 г .; по време на войната в Ирак; по време на епидемията от ТОРС през 2003 г. и през 2009 г. в отговор на икономическата криза и нейното въздействие върху въздушните превозвачи.