COVID-19: евродепутатите призовават за единен отговор от страна на ЕС 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

Евродепутатите обсъдиха с Комисията как ЕС може да засили сътрудничеството между държавите членки в съвместната борба срещу COVID-19.  
  • 687 евродепутати участваха в първото гласуване по време на извънредната пленарна сесия, свикана за приемане на спешни мерки за справяне с COVID-19 
  • Евродепутатите призоваха за засилена солидарност между държавите членки за справяне с предизвикателствата 
  • Дългосрочните мерки на ЕС трябва да смекчат икономическото въздействие и да доведат до повече инвестиции в научните изследвания 

Показвайки категорична подкрепа за мерките на ЕС за справяне с пандемията от COVID-19, днес членовете на ЕП настояха за силна солидарност от страна на ЕС в подкрепа на гражданите

Преди решаващото гласуване чрез „неотложна процедура“ на първата група предложени от Комисията мерки за подпомагане на държавите членки за справяне с пандемията по ефикасен и координиран начин, евродепутатите призоваха страните от ЕС да си сътрудничат и да оставят вътрешните граници отворени, за да може да се доставят медицинското оборудване и стоки.


Спазвайки строги санитарни предпазни мерки, водещи евродепутати от всички политически групи се събраха на специална пленарна сесия в Брюксел в четвъртък. Останалите членове на ЕП имаха възможност да проследят дебата дистанционно. Благодарение на въведените специални процедури, всички членове на ЕП имаха възможност да гласуват от разстояние: 687 евродепутати участваха в първото гласуване за одобряване на „неотложната процедура“.

Натиснете върху имената, за да видите отделните изявления на лидерите на политическите групи и на Комисията.

Откривайки дебата, председателят Давид Сасоли отново заяви, че Парламентът няма да престане да работи, въпреки пандемията. "Това е единственият начин да служим на хората, да обслужваме нашите общности и здравни работници, които се жертват в болниците в цяла Европа", каза председателят. „Парламентът ще продължи да изпълнява своята демократична роля“, добави той.


Подчертавайки необходимостта от общи действия и запазване на единния пазар, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Когато имахме нужда да работим в духа „един за всички, всички за един“, мнозина отговориха, че ще се погрижат само за себе си. Но сега нещата се подобряват. Свободното движение на стоки и услуги е единственият начин да се доставят стоки на местата, където те са необходими. Няма смисъл от поставянето на бариери между нас! Гражданите на Европа ще запомнят решенията и действията, които предприемаме днес. "


Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) каза: „Нуждаем се от тази Европа, която излиза на балкона си всяка вечер в подкрепа на здравните работници“. Той повтори призива на председателя на Комисията средствата да бъдат насочени към местното здравеопазване и да се гарантира свободният поток на медицинско оборудване и стоки. Е. Гонсалес Понс призова за запазване на политическите системи, инвестиране в научни изследвания и солидарност сред европейските лидери, чийто „европейски дух отслабва“.„Днешните решения са само една първа стъпка“, заяви Хавиер Морено Санчес (С&Д, Испания), подчертавайки също необходимостта да бъдат предложени мерки от типа на плана „Маршал“ за ЕС, финансиран от нов общ Европейски дългов инструмент, както и Европейски фонд за безработица, който да смекчи икономическите и социалните последици от кризата, причинена от COVID-19 .„Ако Европа означава икономическа и парична солидарност, то здравната солидарност е още по-необходима“, заяви Доминик Рике (Обнови Европа, Франция). Той подкрепи приемането на мерки срещу празните полети и заяви, че добре организираните вериги за доставки са начинът да се стабилизира Европа и да се води борбата срещу болестта. „ Искам този афоризъм да важи за Европа и нейните граждани: това, което не ни убива, ни прави по-силни“, заключи той.Никола Бе (ИД, Франция) разкритикува отговора на ЕС: „Изправени сме пред голямо предизвикателство и вие отсъствате. Европейската комисия изложи европейците на риск. ЕС не е способен дори да координира мерките, взети от страните членки. Кризата с пандемията от COVID-19 е пирон, може би последният, в ковчега на една импотентна бюрокрация“, заяви той.Благодарностите не са достатъчни, каза Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) и призова помощта да бъде разширена и до Западните Балкани. Зелените призоваха за финансова помощ на хора, които са загубили доходите си, и за гарантиране на стабилността на страните от ЕС чрез „корона-облигации“. Тези извънредни времена „не са повод за подкопаване на системата на контрол и баланс“: правителствата трябва да останат под контрола на националните парламенти, добави тя.
Дерк Ян Епин (ЕКР, Нидерландия) предложи различен прагматичен отговор на кризата. „Новите еврооблигации или „корона-облигации“ няма да бъдат ефективен начин за съживяване на европейската икономика. Хората имат спешна нужда от пари в брой. Вместо това националните централни банки трябва да осигурят кредит с нулев лихвен процент на нашите граждани и фирми.“„Една Европа, която защитава, би се погрижила за своите основни работници. Вместо да аплодираме здравните работници, касиерите, хората, от които зависи нашия живот, нека им помогнем“, заяви Манон Обри (ЕОЛ/ СЗЛ, Франция), и настоя за споделяне на производството на здравно оборудване и за ясна и координирана стратегия за премахване на извънредното положение в държавите членки.В края на дебата заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович отговори на въпроси на евродепутати, повдигнати по време на изказванията им.Гледайте видеозапис от дебата чрез VOD