Планът за възстановяване е от решаващо значение, но дългосрочният бюджет не трябва да бъде за сметка на краткосрочния  

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

  • Планът за заем в размер на 750 милиарда евро е важно предложение за ефективно възстановяване 
  • Стратегията за възстановяване не трябва да се финансира за сметка на МФР, заявиха евродепутатите в отговор на предложенията на Европейската комисия за дългосрочен бюджет и план за възстановяване 
  • Съществува опасност от отслабване на бюджета на ЕС след фазата на възстановяване, което ще възпрепятства ЕС да инвестира в общото бъдеще 
  • Парламентът е готов да отхвърли всички предложения, които не отговарят на неговите стандарти 

Крайно време е да започнем преговорите за МФР със Съвета, заяви преговарящият екип на ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС и реформата на собствените ресурси.

Шестимата членове на преговорния екип на ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС и реформата на собствените ресурси коментираха предложенията на Европейската комисия за преработената многогодишна финансова рамка (МФР) и план за възстановяване, представени в сряда на извънредно пленарно заседание:


„Ние внимателно ще оценим пакета от предложения, представен от Европейската комисия. Намираме за положително укрепването на настоящата МФР през 2020 г. и значителния размер на заема, които са много необходими.


Днешните предложения на Комисията са важна стъпка напред. Ето защо съжаляваме, че Комисията намали първоначалното си предложение за МФР, като по този начин се отдалечи от позицията на Парламента и се доближи до предложението на председателя на Европейския съвет от февруари 2020 г. След като премине фазата на възстановяване, това може да ни остави с отслабен бюджет, който не позволява на ЕС да инвестира в общото си бъдеще - като климата и дигиталната трансформация, оставяйки го по-уязвим за бъдещи кризи.


Парламентът споделя мнението, че средствата от плана за възстановяване ще се предоставят чрез МФР и че той трябва да бъде включен в реформирана система от собствени ресурси. Но би било самоунищожително да се откажем от дългосрочните цели за сметка на краткосрочните: стратегията за възстановяване не трябва да се финансира за сметка на основната МФР и нейните по-широки цели, които пандемията от COVID-19 направи по-значими от всякога. В същото време всеки нов бюджетен инструмент трябва да гарантира участието на Парламента и общностния метод, за да се гарантира демократичният надзор, прозрачност и отчетност.


Изразяваме, обаче, притесненията си относно бъдещ дълг и начина, по който той ще бъде изплатен в бъдеще.


Парламентът е съгласен с общия подход, че дългосрочното изплащане на заема трябва да се финансира с нови, реални собствени ресурси, за да се използват европейски, а не допълнителни национални средства за финансиране на нашите нужди, като по този начин ще се избегне нова разделителна линия между нетни вносители и нетни получатели на тези средства. Съжаляваме обаче, че Комисията представя единствено списък с възможни източници на приходи, а не конкретни законодателни инициативи за кошница с нови собствени ресурси, както настоя Парламентът, което би имало незабавни икономически и политически ползи след 2021 г. Парламентът припомня, че одобрението му зависи от въвеждането на кошница с нови собствени ресурси без допълнително забавяне.


Парламентът трябва да даде съгласието си за всяка нова МФР и е готов да го направи, ако окончателното споразумение ще включва основните му приоритети и ще предвиди реалното участие на Парламента. Призоваваме Съвета да работи конструктивно с Парламента за подобряване на предложенията на Комисията.


Ако не бъде постигнато споразумение преди края на годината, таваните за 2020 г. ще бъдат автоматично удължени. Ето защо Парламентът официално поиска Комисията да представи план за действие в извънредни ситуации, за да елиминира риска от прекъсване или хаотично удължаване на европейските програми. План за действие при извънредни ситуации, основан на таваните за 2020 г., реално би могъл да осигури по-добра основа за възстановяване на Европейския съюз от закъсняла и неадекватна МФР.


От ноември 2018 г. насам многократно сме изразявали готовността си да работим със Съвета относно МФР и собствените ресурси, но безрезултатно. Като се има предвид неотложността на ситуацията в момента, е крайно време да започнем тези преговори без допълнително забавяне."


Преговорен екип на ЕП за следващата МФР и реформата на собствените ресурси:


Йоан Ван Овертвелд (Европейски консерватори и реформисти, Беглия), председател на комисията по бюджети

Ян Олбрихт (Европейска народна партия, Полша), съдокладчик на МФР

Маргарида Маркеш (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Португалия), съдокладчик на МФР

Жузе Мануел Фернандеш (Европейска народна партия, Португалия), съдокладчик за собствени ресурси

Валери Айе (Renew Europe Group, Франция), съдокладчик за собствени ресурси

Размус Андерзен (Зелените – Европейски свободен алианс, Германия)


Последвайте ги в Twitter: https://twitter.com/EP_Budgets/lists/mff-negotiation-team