Сделката за дългосрочния бюджет на ЕС: резултат, печеливш за всички, който да посрещне бъдещите предизвикателства 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

Евродепутатите обсъдиха постигнатия компромис за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 с комисаря Йоханес Хан © Европейски съюз 2020 - ЕП  

На пленарен дебат в сряда евродепутатите приветстваха споразуменията за финансирането на ЕС и за обвързването европейските фондове със зачитането на върховенството на закона.

Евродепутатите приветстваха единодушието на Парламента в бюджетните преговори, което доведе до сделката, постигната във вторник, която ще донесе допълнително финансиране за бъдещи работни места, конкурентоспособност и по-добра защита на климата - в полза на гражданите, младите хора, изследователите и здравните работници във времена на криза.


Йоханес Хан, комисар на ЕС по бюджетните въпроси, поздрави законодателите за постигането на „добра сделка“, чрез която се демонстрира, че „Европа е готова да се изправи срещу предизвикателствата“. Той приветства по-специално допълнителните средства, за които настояха евродепутатите и тяхната целеустременост, въпреки първоначалните съкращения, предложени от държавите членки, както и въвеждането на механизма за върховенство на закона и ясна пътна карта към въвеждането на нови собствените ресурси.


Ян Олбрихт (ЕНП, Полша) оцени споразумението за бюджета като „печеливш резултат“ за всички участващи и подчерта, че преговарящите са намерили решение за засилване на политиките, без да нарушават споразумението относно следващата МФР и фонда за възстановяване Next Generation EU, което лидерите на ЕС договориха през юли. Той също така определи неотдавнашните бюджетни преговори като най-трудните към днешна дата, като се вземат предвид множеството нови елементи, като запазване на амбициозните цели на ЕС и едновременно с това водене на преговорите за Брекзит и борба с влошаващата се ситуация в Европа поради пандемията.


Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) предупреди, че „никой не би разбрал, нашия неуспех да се договорим и да предприемем действия възможно най-скоро“, за да смекчим последиците от пандемията за европейските граждани. „Трябва да преодолеем разделението и извиването на ръце и да се съсредоточим върху нуждите на хората“, добави тя. Г-жа Гарсия Перес подчерта, че е убедена, че планът за възстановяване ще бъде успешен, „ако успеем бързо да приложим новия дългосрочен бюджет и решението за собствените ресурси“.


Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) подчерта историческото значение на споразумението, не само поради допълнителното финансиране, но и по отношение на новите собствени ресурси, чрез които замърсяващите околната среда ще бъдат задължени да поемат отговорност, а цифровите компании ще трябва да плащат справедлив дял данъци. Държавите членки също така ще трябва да спазват основните ценности на ЕС, за да им бъде предоставян достъп до фондовете. „Това представлява историческо обстоятелство за ЕС“.


„Ще бъдат ли насърчени релокациите?“ - попита Жан-Лин Лакапел (ИД, Франция). Част от възстановяването трябва да се основава на стимули, които да отчитат уязвимостта на малките и средни предприятия и да „инвестират в локални предприятия“, каза той. Той също така осъди „европейския данък“, с който „всички граждани ще бъдат фискални субекти на евро-глобализацията“.


Филип Ламбертс (Зелените / ЕСА, Белгия) изрази своята „гордост“ от това, че Парламентът „има смелостта да отстоява своите убеждения“ в преговорите за бюджета. „Безспорно е, че постигнатото вчера споразумение е значително подобрение на постигнатото от Съвета през юли (...) този път Съветът уважи позицията ни“, каза той.


Йоан Ван Овертвелд (ЕКР, Белгия) приветства преговарящите от Парламента по повод успеха им да променят „недосегаемата“ позиция на държавите членки в дългосрочния бюджет, като по този начин осигуряват повече финансиране за иновационните и водещите програми на ЕС.


Димитриос Пападимулис (ЕОЛ / СЗЛ, Гърция) заяви, че постиженията на Парламента са положителна стъпка, но е необходимо повече, за да се отговори на очакванията на гражданите и изрази надеждата си, „че Съветът ще изпълни задълженията си по това споразумение и ще има необходимото единодушие“.


За да чуете речите, кликнете върху следните връзки:


Комисар Йоханес Хан

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=unit&vodLanguage=EN&vodId=1e83922a-9830-6a9f-fffe-c4fb1dab3ea2&date=20201111#

 

Първи кръг от говорители на политическите групи

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/multiannual-financial-framework-including-own-resources-rule-of-law-conditionality-mechanism-and-the-recovery-fund-for-europe-opening-statement-by-johannes-hahn--european-commissioner-for-budget-and-administration_I198733-V_v