Парламентът иска значително по-строги санкции на ЕС срещу Русия 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

ЕП настоява за незабавното и безусловно освобождаване на руския опозиционен политик Алексей Навални. ©Kirill KUDRYAVTSEV/AFP  
  • Санкции за руските служители, участвали в решението за задържане на Алексей Навални, както и вътрешния кръг на президента Путин 
  • Руски капитали с неясен произход не трябва да бъдат приемани в ЕС 
  • Работата по завършване на газопровода „Северен поток 2“ трябва да бъде спряна незабавно 

След скорошния арест на Алексей Навални, евродепутатите призовават страните от ЕС да засилят значително санкциите срещу Русия.

В резолюция, приета с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, Парламентът призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и „значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия“. Това включва въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.


Трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителни ограничителни мерки също могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.


Северен поток 2 трябва да бъде спрян веднъж завинаги

След години наред влошаване на отношенията между двете страни, евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход.

С оглед на встъпването на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчертава, че ЕС трябва да използва този импулс, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, демонстриращи подкрепа.

Допълнителна информация

Във вторник, 19 януари, евродепутатите и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел също обсъдиха случая с Алексей Навални.