Членовете на ЕП призовават за повече санкции срещу Беларус след „отвличането на самолета на Ryanair“ 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

  • Парламентът остро осъжда принудителното кацане на полета в Минск и задържането на беларуския журналист Роман Протасевич и София Сапега 
  • „Отвличането на самолета на Ryanair“ представлява акт на държавен тероризъм, твърдят членовете на ЕП 
  • ЕС трябва да наложи санкции на участвалите в този акт 
  • Отстраняване на Беларус от участие в международни спортни прояви като европейски и световни първенства и олимпийските игри в Токио 

Парламентът призовава ЕС да накаже лицата, участвали в принудителното кацане на самолет в Минск на 23 май и в задържането на журналиста Роман Протасевич.

В резолюция, приета в четвъртък с 626 гласа „за", 16 „против" и 36 „въздържал се", членовете на ЕП категорично осъждат отвличането на полет на Ryanair като акт на "държавен тероризъм" и призовават да бъдат незабавно и безусловно освободени Роман Протасевич и София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус.


Списъкът със санкции на ЕС трябва да бъде разширен

Резолюцията призовава Съвета на ЕС да наложи възможно най-скоро санкции на беларуските физически и юридически лица, участвали в принудителното кацане и отвличане.


Държавите членки на ЕС трябва също така да пристъпят незабавно към изготвянето на следващ пакет от санкции срещу лицата, които са били участници или съучастници в изборните измами миналата година и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус, се казва в текста. Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите органи, които играят роля в репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и агенти, работещи за режима в сферите на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Проаташевич по държавния канал ONT.


Освен това членовете на ЕП призовават за бързи икономически и секторни мерки, насочени към ключови беларуски отрасли, по-специално срещу секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Финансовата подкрепа за режима трябва да бъде строго отказана, да бъдат отказани всякакви нови кредитни линии за банките в страната, а инвестициите в инфраструктурно обекти или икономически предприятия да бъдат спрени. Европейските финансови институции трябва да бъдат възпрепятствани да придобиват облигации или каквито и да било други финансови инструменти, емитирани от правителството на Беларус и свързаните с него публични институции.


Беларус трябва да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и събития


В резолюцията се призовава също така Беларус да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и международни спортни събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. Освен това членовете на ЕП настояват Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) да отнеме правата за излъчване от беларуската държавна телевизия TVR на предстоящия футболен турнир „Евро 2020“ и да ги предостави безплатно на независимата телевизия Белсат TV.


Текстът засяга и редица други въпроси, свързани с отношенията между ЕС и Беларус, и ще бъде скоро достъпен тук. (10.06.2021)


Преди гласуването членовете на ЕП обсъдиха и продължаващите системни репресии и нарушения на правата на човека в Беларус, с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел във вторник, 8 юни. Повече от дебата тук (целия дебат) и тук (откъси от дебата).