Покана към медиите за участие в церемонията по връчване на наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“  

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

Церемонията по награждаването ще се състои на 14 октомври, четвъртък, от 13:00 ч. българско време в сградата на Европейския парламент (зала за пресконференции „Анна Политковская“).

Акредитираните журналисти са поканени да се присъединят към церемонията по награждаването, която ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Двама от синовете на Дафне Каруана Галиция, Матю и Андрю Каруана Галиция, също ще присъстват на събитието.


Победителят ще бъде официално обявен от генералния секретар на Международната федерация на журналистите Антъни Белангер от името на 29-те членове на европейското жури.

Програма на събитието


13.00-13.10 ч. българско време: Встъпително слово на председателя на ЕП Д. Сасоли (дистанционно участие)

13.10-13.20 ч. българско време: Изказване на генералния секретар на Международната федерация на журналистите и обявяване на победителя

13.30-13.40 ч. българско време: Изказване на лауреата

13.40-13.45 ч. българско време: Снимка и край на церемонията


Ще бъде осигурен устен превод на английски, френски, немски и италиански език.


Събитието може да бъде проследено на живо тук.

Контекст


Наградата, с подкрепата на Европейския парламент, е в почит на малтийската разследваща журналистка и блогър, която беше убита през октомври 2017 г. Наградата се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката, популяризиращи или защитаващи основните принципи и ценности на Европейския съюз, като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.


Наградата беше отворена за кандидатстване от професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от всички националности, които са разработили задълбочени анализи, публикувани или излъчени в медия, базирана в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. От 22 юни до 1 септември 2021 г. над 200 журналисти от 27-те държави членки на ЕС кандидатстваха за наградата със своите медийни проекти.


С тази награда в размер на 20.000 евро Европейският парламент демонстрира силната си подкрепа за разследващата журналистика и защитата на журналистите по света.