Награда „Сахаров“ за 2021 г.: Европейският парламент отличава Алексей Навални 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

В сряда Дария Навалная прие наградата "Сахаров" за 2021 г. от името на баща си Алексей Навални © European Union 2021 - EP  

Дария Навалная получи наградата „Сахаров“ на Европейския парламент от името на своя излежаващ присъда баща Алексей Навални на церемония на 15 декември.

Алексей Навални, който се намира в затворническа колония в Русия за извършване на принудителен труд, е водеща опозиционна фигура в страната от повече от десетилетие и е известен с борбата си срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл.


В началото на церемонията в Страсбург председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отбеляза куража на Алексей Навални: „Той е заплашван, измъчван, тровен, арестуван и хвърлен в затвора, но те не успяха да го накарат да замлъкне“.


„Както самият Алексей Навални някога каза, корупцията процъфтява там, където не се зачитат правата на човека. Мисля, че той е прав. Борбата срещу корупцията е борба за зачитане на всеобщите човешки права. Това със сигурност е борба за човешко достойнство, за добро управление и върховенство на закона“, посочи председателят на Парламента и призова за незабавното освобождаване на Навални.


При получаването на наградата Дария Навалная отправи критики към онези, които са склонни да търсят умиротворяване на диктаторите от прагматични съображения, и настоя, че Европа трябва да остане вярна на идеалите си.


„Когато писах на баща си и го попитах „Какво точно би желал да кажа в речта от твое име?“, той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин“. Русия е част от Европа и ние се стремим да сме част от нея. Но ние искаме също така Европа да се стреми към себе си, към онези забележителни идеи, които са в основата ѝ. Ние се стремим към Европа на идеите, тържеството на правата на човека, демокрацията и достойнството“.


На церемонията присъстваха и политическият съветник на Навални Леонид Волков, както и неговият прессекретар Кира Ярмиш.


Другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2021 г. бяха жени от Афганистан, борещи се за правата на жените, и боливийският политик Жанин Анес.


Кой е Алексей Навални


На 20 октомври лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят на Парламента решиха да връчат наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2021 г. на Алексей Навални. Той получи международна известност с организирането на демонстрации срещу руския президент Владимир Путин и неговото правителство, с участието си на избори и с призивите си за реформи срещу корупцията.


През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и сега излежава присъда в затворническа колония със строг режим, като му остават повече от две години затвор. Навални проведе гладна стачка в края на март 2021 г. в знак на протест срещу липсата на медицински грижи в затвора.


Руски съд обяви през юни 2021 г. организацията на Навални Фонд за борба с Корупцията и неговите регионални офиси за „екстремистки групи“.


В резолюция от януари 2021 г. депутатите настояха за незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички задържани по време на демонстрации в негова подкрепа. Парламентът поиска също така значително затягане на санкциите срещу Русия. Тези призиви бяха повторени в резолюция от април 2021 г.


Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. и отличава личности и организации, които се борят за правата на човека и основните свободи. Наградата носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва диплома и парична сума от 50 000 евро.


През 2020 г. Парламентът връчи наградата на демократичната опозиция в Беларус.