Председателят Сасоли ще бъде почетен на пленарната сесия 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът ще отдаде почит на председателя Давид Сасоли на церемония в понеделник в Страсбург  

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина на 11 януари. Парламентът ще почете паметта му на церемония в понеделник в Страсбург.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина по-рано днес в Авиано (Италия), където беше настанен в болница от 26 декември. Член на Европейския парламент от 2009 г., той беше избран за председател през юли 2019 г. за първата половина на мандата.

Председателят Сасоли прие извънредни мерки, които дадоха възможност на Европейския парламент да изпълнява задълженията си и да упражнява прерогативите си съгласно Договорите в хода на пандемията. Той изигра важна роля в отстояването на амбициозен дългосрочен бюджет на ЕС и ефективен механизъм за възстановяване. Освен това покойният председател ръководи Парламента в проявяването на солидарност към хората с по-малко възможности, в началото на кризата, с подпомагащи действия в градовете-домакини на Европейския парламент, като например предоставяне на храна на благотворителни организации и подслон в помещенията на Парламента на жени, жертви на насилие.

Решен да извлече поуки от пандемията, председателят Сасоли стартира и мащабно упражнение за размисъл с членовете на ЕП за преосмисляне и укрепване на парламентарната демокрация.

Като всеотдаен европеец председателят Сасоли подчерта в речта си пред Европейския съвет през декември преди няколко седмици, че "това, от което Европа се нуждае и от което се нуждае най-много, е нов проект на надеждата. Мисля, че можем да изградим този проект въз основа на мощен подход в три направления: Европа, която въвежда иновации; Европа, която защитава; и Европа, която просвещава."

Възпоменание

Церемония в негова памет ще се състои в понеделник, 17 януари, при откриването на пленарната сесия в Страсбург в присъствието на бившия евродепутат и министър-председател на Италия Енрико Лета.

В Рим гражданите могат да отдадат почитта си в четвъртък, 13 януари, от 10,00 до 18,00 ч. в Sala della Protomoteca на Кампидолио, а погребалната служба ще се състои в петък, 14 януари, от 12,00 ч. в базиликата Santa Maria degli Angeli.

Избор на нов председател на ЕП

Както е посочено в Правилника за дейността на ЕП (член 20), временното председателство ще бъде осигурено от първия заместник-председател на Парламента в дните преди избора на нов председател. Както беше планирано първоначално преди внезапната кончина на председателя Сасоли, изборът на председател за втората половина на мандата ще се проведе във вторник, 18 януари, по време на пленарната сесия в Страсбург. Изборите за заместник-председатели и квестори ще се проведат през същата седмица.