Председателят на ЕП Роберта Мецола откри кампанията „Генератори на надежда“ в помощ на Украйна 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

Кампанията на Парламента "Генератори на надежда" призовава градовете в ЕС да дарят генератори на електроенергия на Украйна © European Union  

Председателят на ЕП Р. Мецола и Дарио Нардела, кмет на Флоренция и председател на мрежата „Евроградове“, откриха кампанията „Генератори на надежда“ за доставка на генератори на Украйна.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, и Дарио Нардела, кмет на Флоренция и председател на „Евроградове“ — мрежа, в която участват над 200 от най-големите европейски градове, обявиха в сряда инициативата „Генератори на надежда“. Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Зеленски, който също участва в събитието, приветства кампанията. Организаторите призовават градовете да дарят електрически генератори и трансформатори, за да помогнат на украинците да преминат през суровата зима.


Тези генератори ще помогнат да се поддържат основните съоръжения в страната и ще осигурят енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти, антени за мобилни комуникации и др.


Войната на Русия срещу Украйна и продължаващите атаки срещу критичната гражданска инфраструктура в нарушение на международното и хуманитарното право доведоха до повреждане или унищожение на повече от половината от електроенергийната мрежа на Украйна. Милиони украинци останаха без електричество.


На пресконференцията по повод началото на кампанията председателят на ЕП Роберта Мецола заяви:


„Европейският парламент и ЕС показаха забележителна солидарност с Украйна на хуманитарния, военния и финансовия фронт. Сега украинците се нуждаят от практическа подкрепа за предстоящата зима.


Призовавам всички градове и региони в Европа да се присъединят към кампанията „Генератори на надежда“. Заедно можем да постигнем реална промяна“.


Председателят на мрежата „Евроградове“ и кмет на Флоренция Дарио Нардела заяви:


„От началото на войната „Евроградовете“ се обединиха, за да подкрепят Украйна. На 19 август в Киев подписахме меморандум за разбирателство в подкрепа на устойчивото възстановяване на Украйна. Ще се координираме с над 200 големи града, както и с наши партньорски организации. С председателя Роберта Мецола ще направим всичко възможно, за да предложим пряка помощ на народа на Украйна.


На годишната среща за сътрудничество „Евроградове“, която ще се проведе във Виена следващата седмица, ще представим подробно инициативата на представители на над 80 града. Като кметове, моите колеги и аз знаем колко важна е помощта на местно ниво. С този директен призив градовете да се обединят и да помогнат на Украйна с генератори и трансформатори можем да помогнем на украинските градове да организират ежедневието си по възможно най-добрия начин. Трябва да действаме незабавно. Зимата идва, няма електричество и газ, няма време за губене“.


Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Зеленски, заяви:


„Горди сме, че европейците и техните институции, като Европейският парламент и „Евроградове“, днес застават зад Украйна в отговор на терористичните тактики на Русия срещу цивилни украинци“.

Видеото от пресконференцията може да видите тук.