Международен възпоменателен ден на Холокоста: Президентът на Израел Херцог ще направи обръщение към членовете на ЕП 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

На 26 януари, четвъртък, от 11.30 ч. (българско време) президентът на Израел Исак Херцог ще направи обръщение към Парламента по време на пленарната сесия,

посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще открие заседанието с встъпителна реч.

След обръщението на президента Исак Херцог, членовете на ЕП ще запазят минута мълчание. Церемонията ще завърши с музикално изпълнение от Чен Халеви на кларинет и Йено Листес на цимбалом на "Кадиш" от Морис Равел.

След церемонията, около 12.45 ч., Председателят Мецола и президента Херцог ще открият мемориала на Холокоста "Бежанецът" от Феликс Нусбаум пред пленарната зала на Парламента.

Тази година се навършват 75 години от основаването на Държавата Израел.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, е учреден от ООН през 2005 г. в памет на жертвите на Холокоста и на 60-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

Можете да проследите церемонията в четвъртък на живо в сайта на Парламента и по EbS+.

Исак Херцог

Роден в Тел Авив през 1960 г., Исак Херцог е избран за единадесетия президент на Държавата Израел през 2021 г. За първи път е избран за член на Кнесета през 2003 г. и оттогава е заемал няколко министерски поста. През 2013 г. Херцог е избран за председател на Израелската партия на труда, а през юни 2018 г. е избран за председател на изпълнителния съвет на Еврейската агенция за Израел.