В Деня на Европа: паметници в ЕС ще бъдат осветени преди европейските избори 

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

Eдин месец преди изборите за Европейски парламент на 6—9 юни над 60 града в цяла Европа ще покажат послания, призоваващи гражданите да гласуват.

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и Гран Плас в Брюксел са сред многото забележителности в целия ЕС, които ще бъдат осветени, за да отбележат 9 май, Деня на Европа и едномесечното обратно броене за европейските избори (6—9 юни). Те ще покажат посланието на предизборната кампания „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб.“ или европейското знаме между сряда, 8 май, и четвъртък, 9 май.

Сред другите забележителни сгради и паметници, които участват, са мостът „Самюел Бекет“ и сградите на националния парламент в Дъблин, кметството на Вилнюс, форт Сен Анджело във Валета, президентският дворец в Братислава, площад „Сибелес“ в Мадрид, националният парламент в Букурещ.

Национална галерия - Двореца в София ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни. Спектакълът „Твоят глас“ започва в 21 ч. на 9 май.

С тези прояви, които се провеждат в градове на целия континент, Европейският парламент и националните и местните органи си сътрудничат, за да изпратят послание за единство до 440 милиона европейски граждани относно значението, което тези европейски избори ще имат за бъдещето на всички. Денят на Европа, 9 май, е не само ден за възпоменание, но и ден за размисъл за общото ни бъдеще. Близостта на деня до изборите го прави по-значим повод от всякога.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Можете да видите списък на участващите паметници тук, а кадри и снимки ще бъдат достъпни след събитието.

За повече информация относно изборите за Европейски парламент и дейностите и ролята на ЕП вижте медийния пакет за европейските избори.