Европейски избори на 6-9 юни: акценти за седмицата - 10 май 2024  

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

С наближаването на европейските избори през юни пресслужбата на Европейския парламент ще публикува ежеседмичен бюлетин, в който ще бъдат включени основните новини от седмицата, свързани с изборите за Европейски парламент, с цел да улесни достъпа до информация по темата за медиите. Бюлетинът ще се публикува всяка седмица до 7 юни.

Предстоящи събития


Ден на Европа - 9 май

  • Триумфалната арка в Париж, Гран Плас в Брюксел, президентският дворец в Словакия и форт Сен Анджело във Валета, Малта, са сред многото знакови сгради в целия ЕС, които бяха осветени по случай Деня на Европа и един месец преди европейските избори (6 – 9 юни). Изображенията на осветителните тела са достъпни тук.
  • В целия ЕС държавите се подготвят да отбележат Деня на Европа и годишнината от това, което се счита за началото на сегашния Европейски съюз -Декларацията на Шуман. Тринационално състезание по колоездене се провежда в чешко-полския/германския граничен триъгълник. Ще се проведат различни събития в Хелзинки, Финландия. В Мадрид, Испания, ще се проведе тържествена церемония по издигане на знамето. Това са само няколко примера; Пълен списък на събитията е достъпен тук.

Доброволци


Творчеството среща демокрацията

  • Над 100 създатели на съдържание в социалните медии се събраха в Европейския парламент в Брюксел на 2 и 3 май, за да проучат как да създадат интерес и да разпространят информация за изборите, по-специално сред младите гласоподаватели.
  • Talbot Runhof и мюнхенското ателие Bellevue Couture обединиха усилията си, за да създадат специална европейска рокля. Този уникален дизайн, изработен от остатъци от тъкани, включва европейски знамена и смелия призив за „гласуване“.
  • Въз основа натвпоредицатаParlement (френска/белгийска/германска копродукция) и нейните герои беше стартирана кампанията #Parlement2024, за да се мобилизират гласоподавателите в целия ЕС чрез 8 кратки видеоклипа, които ще бъдат публикувани до юни. Видеоклиповете са достъпни тук.


Други новини

Европейската младежка награда „Карл Велики“ насърчава проекти на млади хора за укрепване на демокрацията и подпомагане на активното участие. Победителите за 2024 г. бяха обявени на 7 май. Литовските „Пътища на сестринството“, които имат за цел повишаване на осведомеността и борба с насилието срещу жените в Балтийския регион, са на първо място. Френската платформа „Мисли, действай и се застъпвай заедно, за да не изостават младите хора“ и германското онлайн списание „Европа“ са съответно на второ и трето място.


Материали за пресата

Как изглежда преходът от деветия към десетия парламентарен мандат в Европейския парламент? Медийният пакет за изборите съдържа информация

.