Европейски избори: акценти за седмицата - 31 май 2024 г.  

Съобщение за пресата 
 
 

Споделете тази страница: 

С наближаването на европейските избори през юни пресслужбата на Европейския парламент публикува седмичен бюлетин, в който се включват основните новини от седмицата, свързани с изборите за Европейски парламент, с цел да улесни достъпа до информация по темата за медиите. Бюлетинът ще се публикува всяка седмица до 7 юни.

Европа гласува!

Европейските избори официално започнаха! Няколко държави предлагат възможност за ранно гласуване - в Естония можете да гласувате онлайн от понеделник 3 юни. В Нидерландия изборите се провеждат в четвъртък, 6. Днес, 7 юни, ирландците и чехите се отправят към урните, а през уикенда останалата част на Европа ще последва същия пример.

 

Общо около 360 милиона европейци са призовани да отидат до урните, за да изберат 720-те членове на следващия Европейски парламент.

 

За първи път право на глас ще имат 2 млн. души на възраст 16 и 17 години - в Белгия, Германия, Малта и Австрия възрастта за гласуване е 16 години, а в Гърция - 17 години. Във всички останали държави трябва да имате 18 години, за да гласувате.

 

Информация за това как и кога да се гласува можете да намерите на уебсайта за избори.

 

Прогнозните (от 20.15-20.30 ч. централноевропейско време) и предварителните резултати (от 23.15-23.30 ч. централноевропейско време) от изборите ще бъдат актуализирани в реално време на уебсайта за резултатите от европейските избори.

 

Отразяване на европейските избори на живо

Медиите могат да използват кадри от изборите, които се провеждат във всички държави членки на ЕС, от EbS или от Мултимедийния център на ЕП.

Вижте кадри от нидерландска избирателна секция, разположена във вятърна мелница тук. Гражданите на ЕС вече гласуваха на остров Сварцо в Швеция и на ферибот в Кемионсаари (Финландия). Гражданите от четиринадесет държави членки имаха възможност да гласуват и по пощата, като например гърците.

Видеоматериали от изборите ще бъдат качвани през целия уикенд - включително записи на водещите кандидати и лидерите на групи, които гласуват.

Можете да намерите практическа информация за журналистите и преглед на изборните дни и нощи тук.

Интересни факти

- Омбудсманите на страните от ЕС и председателите на националните комисии по петиции излязоха със съвместно изявление, в което призовават всички граждани с право на глас да гласуват, като подчертават необходимостта от силна гражданска активност за укрепване на демократичните институции.

 

- Все още не сте сигурни за кого да гласувате? Разработени са няколко паневропейски приложения, които да ви помогнат да направите своя избор, като Palumba, EU&I, VoteSwiper или EuroMPmatch. Налични са и разнообразни приложения на няколко езика, специфични за отделните държави, които помагат на гражданите да направят своя избор, като например Политически компас на Института за развитие на публичната среда.

.