Проследяване на работата на Парламента: от комисиите до пленарната зала  

 
 

Споделете тази страница: 

Отразяване на пленарните сесии


Всяка година Парламентът провежда дванадесет пленарни сесии в Страсбург и редица заседания в Брюксел. Вижте графиците за 2021 г. и 2022 г.


В седмицата, предшестваща всяка месечна сесия в Страсбург, пресслужбата на Парламента публикува информационен бюлетин относно главните теми в дневния ред, а също провежда пресбрифинги с говорителите на парламентарните групи в петък в 11,00 ч. (централноевропейско време) в залата за пресконференции „Анна Политковская“ в Брюксел. Всеки понеделник от сесийната седмица в 16,30 ч. (централноевропейско време) се провежда предсесиен брифинг в залата за пресбрифинги „Дафне Каруана Галиция“ в Страсбург. Лидерите на политическите групи редовно провеждат пресбрифинги в залата за пресконференции в Страсбург във вторник. Проверете графика на пресбрифингите и пресконференциите тук (изберете „Всички прояви“). Всички брифинги се излъчват пряко по интернет и се записват.


По време на пленарните заседания се публикуват известия и прессъобщения, част от които са на всички езици на ЕС. Те са налични на уебсайта на пресслужбата на Парламента. Пресслужбата организира пресконференции, които могат да се проследят пряко по интернет. В уебсайта „Услуги за абониране за новини“ можете да се абонирате да получавате информационния бюлетин, прессъобщения и медийните известия.


По време на месечната сесия служителите на пресслужбата са на Ваше разположение в залата за пресконференции преди гласуване в пленарна зала, както и за разяснения във връзка с резултатите от гласуването непосредствено след това. Можете да се свържете с тях по електронна поща и телефон, като изберете езика и съответната област на политиката.


Пресслужбата на Парламента предоставя в профила си в Twitter, @EuroParlPress, най-актуалната информация във връзка със заседанията.


Официални документи и обща информация


На уебстраницата за пленарните заседания се публикуват дневният ред, внесените текстове и изменения, списъците за гласуване и резултатите от гласуването, а също се осигуряват излъчвания на живо и видеозаписи на месечната сесия. Като алтернативен вариант, заседанията могат да се проследят и на уебсайта на „Европа по сателит“.


Преди сесията редица парламентарни служби също изготвят информационни материали по темите, които трябва да бъдат обсъдени и гласувани. Службата на Европейския парламент за парламентарни изследвания изготвя преглед на законодателните предложения, които се предвижда да бъдат гласувани, а страницата „Новини“ на Парламента предлага селекция от интервюта с водещи членове на ЕП и статии по актуални въпроси, както и инфографики. Мултимедийният център предоставя допълнителни видео- и фотоматериали за безплатно изтегляне.


Всяко законодателно предложение се регистрира и проследява в публично достъпната база данни на Законодателната обсерватория, където могат да бъдат намерени документи за всеки етап от процедурата и имената на членовете на ЕП, които имат водеща роля в работата по законодателството в Парламента. „Законодателният влак“ е друг полезен инструмент за проследяване на проектите на законодателни актове.


Информация относно ползите от ЕС за гражданите и регионите може да се намери на страницата „Какво прави Европа за мен“. Службата на ЕП за парламентарни изследвания публикува на страницата си Graphics Warehouse (Колекция от визуални материали) графики, диаграми, подкастове, таблици и карти със статистически данни, подредени по теми.


Отразяване на обсъжданията и гласуването в комисиите

Евродепутатите обсъждат законодателни предложения в парламентарните комисии, преди да внесат препоръките си в пленарна зала ©EP2020  

Преди да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала, законодателните предложения, резолюциите и докладите по собствена инициатива се разглеждат и гласуват в парламентарните комисии (вж. парламентарния график).


Научете повече за тези процедури и работата на комисиите.


Пресслужбата на Парламента изпраща информация относно акцентите на предстоящата седмица, която се публикува също и на страницата „Новини“. Можете да заявите желание да бъдете добавени към списъка с получатели тук.


Служителите на пресслужбата също известяват медиите по електронна поща и Twitter относно основните въпроси в дневния ред на комисиите и пращат прессъобщеноя, както и подробна информация от пресконференциите след гласуването в комисиите.


Профилите на пресслужбата в Twitter за конкретните комисии са изброени тук.

На уебстраницата на пресслужбата на Парламента са публикувани координатите за връзка на служителите за връзки с пресата за различните области на политиката.


Документи и координати за връзка на водещи членове на ЕП


Списъкът с членовете на всяка комисия и координатите им за връзка са публикувани на уебстраниците на комисиите, а също и дневният ред, графиците на заседанията и други документи, свързани със заседанията, като внесени текстове и изменения, списъци за гласуване, имената на докладчиците и координаторите на комисиите. Прессъобщенията, свързани с гласуването в комисиите, връзките за проследяване на заседанията онлайн и проучванията, реализирани по искане на комисиите, също са налични на уебстраниците на парламентарните комисиите.


Преди гласуването в комисиите основните материали се публикуват на уебстраницата на Службата на ЕП за парламентарни изследвания, както и на страницата „Новини“ на ЕП.


Акредитация


За да имат достъп до сградите на Парламента и да използват предоставените зали и ресурси, журналистите трябва да бъдат акредитирани. Подайте тук заявление за акредитация.


Подробна информация относно акредитацията и относно временни ограничения на достъпа поради национални мерки в областта на общественото здраве е налична на уебстраницата на пресслужбата на Парламента, в раздела „Акредитация на медиите“.