En hjælpende hånd til de europæiske små og mellemstore virksomheder 

 
 
COSME - program til hjælp for små og mellemstore virksomheder  

SMV'erne, der repræsenterer mere end 99 % af virksomhederne i EU og udgør to ud af tre arbejdspladser i den private sektor, er rygraden i den europæiske økonomi. Men tingene er ikke altid let for dem. Derfor har Europa-Kommissionen lanceret et COSME-program, der har til formål at lette deres adgang til finansiering og markeder, forbedre deres konkurrenceevne og iværksætterånd. Den seneste udvikling og resultater af dette program blev fremlagt i mandags for Industriudvalget.

COSME er et 2,3 mia € 2014-2020 EU-program for virksomheders konkurrenceevne og små og mellemstore virksomheder, og 246 mio. € er allerede blevet brugt. Det er et europæisk program dedikeret til SMV’er.


Klik her for flere nyheder fra Europa-Parlamentet


Repræsentanter for Europa-Kommissionen præsenterede status for gennemførelsen af dette program den 17. november for Parlamentets Industriudvalg.


SMV'er er meget vigtig for den europæiske økonomi. COSME er rettet specielt til små og mellemstore virksomheder, som ellers ikke ville modtage finansiering fra banker. COSME har en Your Europe business portal med nyttige oplysninger om at drive virksomhed i andre lande, og har et meget populært Erasmus udvekslingsprogram for unge iværksættere.


Under debatten hilste MEP'erne dette initiativ velkommen, men rejste nogle spørgsmål og bekymringer om dens gennemførelse.


Den irske MEP’er Seán Kelly fra EPP-gruppen nævnte betydningen af nationale handelskamre, som "kan skabe mere opmærksomhed omkring COSME."


Carlos ZORRINHO, et portugisisk medlem af S&D-gruppen understregede betydningen af tilsvarende nationale programmer og deres potentielle synergier med COSME.


Den spanske MEP’er Paloma LÓPEZ BERMEJO fra GUE/NGL) sagde: "Vi har ikke brug for flere iværksættere, men snarere mere arbejde, og det bør være en prioritet for Kommissionen."


Du kan se videooptagelse fra hele debatten via linket til højre.

COSME hjælper på følgende områder: 
  • bedre adgang til finansiering 
  • adgang til markeder 
  • støtte til iværksættere 
  • Gunstigere betingelser for etablering af nye virksomheder og vækst