Online-handel: Slut med geoblokering og omdirigering 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Der er godt nyt til dem, der shopper online: Det er slut med omdirigering efter geografisk placering. Nye regler i EU er trådt i kraft den 3. december 2018.

Online-shopping er en del af dagligdagen for mange europæere. 57% af EU-borgerne handlede online i 2017 og købte alt lige fra tøj, elektronik, husholdningsapparater til møbler. Shopping online er også en af favoritaktiviteterne for internetbrugere (68% af internetbrugerne handlede på nettet i 2017).


Men handlen på internettet stopper ikke ved grænsen. I 2017 købte en tredjedel af de online-handlende varer fra en forhandler i et andet EU-land. Men de handlende kan løbe ind i adskillige problemer på deres vej, der forhindrer dem i at få fat på det, de gerne vil have.


Den 3. december træder de nye regler i kraft, der gør op med geoblokering og sikrer, at forhandlere i EU skal give forbrugerne adgang til varer og tjenesteydelser på lige vilkår, uanset hvor deres internetforbindelse er sat op. Lovgivningen blev godkendt af MEP'erne den 6. februar 2018.

Hvad er geoblokering?

Geoblokering er enhver form for restriktion baseret på nationalitet, geografisk placering eller forbindelse. Et eksempel kan være, at du sidder foran din computer i Danmark og vil købe noget fra en fransk hjemmeside. Efter at du har tilføjet varen i en kurv og klikket på ’køb’, får du beskeden om, at du nu bliver omdirigeret til den danske version af hjemmesiden. Men på denne hjemmeside findes den vare, du vil have, slet ikke.

Andre former for diskrimination kan være, at hjemmesiden ikke vil godtage kreditkort fra et andet EU-land, eller at det ikke er muligt at opgive sin adresse, fordi man ikke kan tilføje andre lande.

En undersøgelse af EU-Kommissionen, der analyserede tusindvis af hjemmesider i EU, fandt frem til, at kun i 37% af tilfældene kunne brugere i andre EU-lande foretage et køb af de varer, de gerne ville have, i et andet EU-land. I de andre tilfælde oplevede brugerne en form for restriktion, også kaldet geoblokering.


Hvorfor arbejdede Parlamentet for at stoppe geoblokering?

Europa-Parlamentet ønskede at sætte en stopper for denne form for diskrimination, så EU-borgere kan få gavn af det indre marked både online og offline.

”Efter roaming, efter vi fik muligheden for at bruge vores online streamingabonnementer i udlandet, så er jeg rigtig stolt over, at vi i samarbejde med Kommissionen, klarede at finde en løsning på problemet med geoblokering. Dette vil gavne millioner af borgere,” siger Roza Thun (EPP, Polen) der var Parlamentets ordfører på området.


De nye regler kommer til at gælde for en lang række varer og ydelser, bl.a.:


  • Fysiske varer såsom møbler og elektronik

  • Online-servicer som f.eks. ’cloud’-tjenester og domæner

  • Underholdningstjenester som f.eks. ved køb af billetter til koncerter og forlystelsesparker.

Hvad med ophævelse af geoblokering for andre produkter?

Europa-Parlamentet har sikret, at EU-Kommissionen foretager en evaluering af ophævningen af geoblokering inden for to år og derudover overvejer, om copyright-materialer som e-bøger og audiovisuelle produkter skal inkluderes i lovgivningen.


Flere artikler om onlineshopping: