Nye EU-regler for droner skal gøre luftrummet mere sikkert 

 
 

De første EU-regler for droner nogensinde skal beskytte forbrugerne og virksomhederne, øge sikkerheden, respektere databeskyttelsesreglerne, privatlivet og miljøet.

Droner  

Den 12. juni vedtog MEP’erne nye luftfartsregler, der skal øge sikkerheden for flyvning med droner af alle størrelser i EU og samtidig give klarere og mere overensstemmende regler.

Hvorfor er regler for droner på EU-niveau nødvendige?

Mens de største droner hører ind under EU’s generelle regler for luftfartøj, er ubemandede luftfartøj på under 150 kg hidtil blevet reguleret på nationalt niveau, men ved at have forskellige standarder i hvert EU-land er farligt og handlen på tværs af grænserne kompliceres. Droner udgør en sikkerhedsrisiko, da de kan beskadige andre luftfartøjer og mennesker, såvel som luftforurene og være støjende. Derudover kan droner med kameraer være påtrængende og registrere personlig data uden samtykke.

De nye regler kommer til at gælde alle dronedele (inklusiv motorer og fjernkontroller) og vil garantere, at operatører og producenter på tværs af EU respekterer sikkerhed, privatliv, personlig data og miljøet:

  • Droneoperatører skal holde dronerne under en maksimumhøjde og distance og undgå at droner er til fare for mennesker på jorden og andre brugere af luftrummet f.eks. faldskærmsudspringere.
  • Adgang til et specifikt, geografisk område såsom lufthavne, ambassader, fængsler og atomkraftværker vil blive mere restriktivt eller forbudt.

  • Dronerne skal registreres automatisk, hvis de bruger mere end 80 joule kinetisk energi.

  • Droner skal designes, så de bruger mindst mulig forurening og støjer mindst muligt.

EU’s dronemarked

Den europæiske dronesektor udvikler sig i øjeblikket meget hurtigt. Forskning viser, at sektoren vil skabe mere end 150.000 job inden 2050. Det skønnes, at over de næste 10 år vil droneindustrien stå for 10% af EU’s samlede luftfartsmarked (omkring 15 mia. euro om året).

Næste skridt

Når den nye lovgivning træder i kraft, vil Kommissionen arbejde videre med mere detaljerede regler.

Hvad er en drone, og hvordan kan den bruges? 
  • Droner er ubemandede luftfartøjer, der oprindeligt stammer fra militæret. De kan i dag bruges på mange forskellige måder lige fra fotografering, nødhjælpsoperationer, sprøjtning på marker og inspektion af rør.