Den demokratiske opposition i Venezuela får Sakharov-prisen 

 
 

Den demokratiske opposition i Venezuela er dette års vinder af Sakharov-prisen for tankefrihed. Prisen vil blive uddelt ved en overrækkelsesceremoni d. 13. december.

Venezuela ©EP/AP Images/Ariana Cubillos.  

Den demokratiske opposition i Venezuela er offentliggjort som vinderen af Sakharov-prisen 2017. Beslutningen blev truffet af Parlamentets formand Antonio Tajani sammen med lederne af de politiske grupper i Parlamentet d. 26. oktober.

Den demokratiske opposition i Venezuela er Nationalforsamlingen (Julio Borges) og alle politiske fanger, som er oplistet af Foro Penal Venezolano, repræsenteret ved Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González.

"Prisen er ikke kun en anerkendelse af den modige modstand, vi ser hos den demokratiske opposition. I dag ønsker Parlamentet at demonstrere vores tætte forbindelser og ære hele befolkningen i Venezuela," sagde Parlamentsformand Antonio Tajani i plenum torsdag, da den demokratiske opposition i Venezuela blev annonceret som vinderen af Sakharov-prisen. 

De seneste mange år har Venezuela været i politisk krise. Det regerende parti har løbende begrænset retsstaten og den forfatningsmæssige orden, og i marts 2017 fratog højesteret den demokratisk valgte nationalforsamling dens lovgivningsmæssige beføjelser. Julio Borges, formanden for nationalforsamlingen, opsummerede situationen i Venezuela med følgende ord: Det er ikke blot en politisk konfrontation i Venezuela. Det er en vital, eksistentiel, værdibaseret konfrontation.

Samtidig er antallet af politiske fanger nået op på mere end 600 ifølge den seneste rapport fra Foro Penal Venezolano (Venezuelas strafferetlige forum), en fremtrædende venezuelansk menneskerettighedsorganisation, der yder juridisk bistand gratis til personer med begrænsede økonomiske ressourcer, og som formodes at være blevet vilkårligt tilbageholdt, tortureret eller udsat for overgreb i forbindelse med demonstrationer. Blandt de politiske fanger finder man de fremtrædende oppositionsledere Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González.

Den venezuelanske oppositionsleder Leopoldo López fik midlertidigt lov til at sidde i husarrest i juli efter mere end tre år i fangenskab, men han blev overført tilbage til fængslet i august 2017. En anden fremtrædende oppositionspolitiker og forhenværende borgmester i Caracas, Antonio Ledesma, har siddet i husarrest siden 2015, mens andre forhenværende borgmestre, Alfredo Ramos fra Iribarren og Daniel Ceballos fra San Cristóbal, også har været fængslet ligesom studenteraktivisten Lorent Saleh. To spanske statsborgere, Andrea Gonzalez og Yon Goicoechea, er blandt de politiske fanger.

Siden årets begyndelse er mere end 130 politiske modstandere blevet myrdet, og mere end 500 er blevet vilkårligt fængslet.

Prisoverrækkelsesceremonien

Prisen, der består af et legat på 50,000 euro ovverrækkes ved en ceremoni i Europa-Parlamentet i Strasbourg d. 13. december 2017.

Finalister

Den demokratiske opposition i Venezuela var blandt tre finalister til Sakharov-prisen i år. Læs mere om de to andre finalister, Aura Lolita Chavez Ixcaquic og Dawit Isaak, her.

Sakharov-prisen: Processen skridt for skridt

Det er de politiske grupper i Parlamentet, der bestemmer nomineringerne til Sakharov-prisen, eller et minimum af 40 MEP'er. Derefter bestemmer Udenrigs- og Udviklingsudvalgene, hvilke tre kandidater, der skal indstilles til prisen. Efter formandskonferencen, der består af Parlamentets formand og lederne af de politiske grupper, udvælges en vinder.

I 2016 blev Sakharov-prisen overrakt til Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar.

Infografik over Sakharov-prisen.