Overtrædelse af EU's værdier: Hvordan EU kan reagere

EU har værktøjerne til at beskytte sine værdier og budget, når et medlemsland overtræder disse. Find ud af hvordan mekanismerne virker.

Infografik over Artikel 7
Infografik over Artikel 7.

Den Europæiske Union er baseret på et sæt af fælles værdier, der beinder landene og befolkningerne sammen. Disse værdier står i begyndelsen af Traktaten om Den Europæiske Union. De inkluderer respekten for menneskelig værdighed, frihed, demokrati, lighed, retsstaen og respekt for menneskerettigheder.

En overtrædelse af EU's værdier af et medlemsland retfærdiggør en reaktion på EU-niveau.


Hvad er retsstaten?

Retsstaten er en af EU's værdier og et nøgleprincip for en demokratisk stat, der skal hjælpe med at sikre bl.a. fairness og gennemsigtighed.

Retsstatsprincippet betyder, at regeringerne er bundet af loven, at de ikke må træffe vilkårlige beslutninger, og at borgerne bør være i stand til at anfægte deres handlinger ved uafhængige domstole.

Det fastlægger også kampen mod korruption, som uretfærdigt favoriserer nogle til skade for andre, samt beskyttelsen af mediefrihed, som sørger for at offenrligheden er ordenligt informeret om regeringen.

De seneste år har Europa-Parlamentet alarmeret om en forværret situation for retsstateni nogle EU lande. MEP'erne har gentagne gange opfordret Kommissionen og medlemslandene til at beskytte EU's værdier og budget.


Proceduren for Artikel 7

Artikel 7-proceduren, der er til for at beskytte EU’s værdier, blev introduceret i Amsterdam-traktaten fra 1997.

Den indeholder to mekanismer ti lat beskytte EU's værdier:

  • Én om forebyggende tiltag, hvis der er et klart brud på EU’s værdier, og sanktioner, hvis bruddene allerede har fundet sted.
  • Én omMulige sanktioner mod et medlemsland står ikke klart defineret i EU-traktaterne, men kan inkludere at suspendere stemmerettigheder i Rådet og Ministerrådet.

Ved begge mekanismer er det en endelig beslutning, der skal træffes af repræsentanter for medlemslandene i Rådet, men vejen til at nå en beslutning er forskellig.

  • Ved den forebyggende mekanisme kræves der et flertal i Rådet bestående af fire femtedele af medlemslandene.
  • Beslutninger om at bestemme, at bruddene allerede har fundet sted, kræver enstemmighed blandt regeringslederne. 

Det involverede medlemsland kan ikke selv deltage i afstemningerne. Se vores infografik for flere detaljer.


Regler til at at beskytte EU's budget

I 2020 godkendte MEP'erne en lovgivning, der er designet til at beskytte EU's fonde fra misbrug af medlemslandene - dette er kendt som "retsstatsbetingelsesmekanismen". Parlamentet har presset på for, at den ikke kun skal gælde, når EU's fonde misbruges direkte, som ved sager om korruption og svindel, men også når der er systematiske overtrædelser af grundlæggende værdier, der påvirker håndteringen af EU's fonde.

Det betyder, at respekten for retsstaten og andre værdier er en betingelse for et medlemsland for at få adgang til EU's fonde, da pengene kan blive tilbageholdt for lande, der overtræder retsstaten og dermed går på kompromis med håndteringen af EU's fonde.


Andre tiltag

Hvis Kommissionen vurderer, at et medlemsland overtræder EU's lov, hvilket betyder, at man ikke indfører de regler, der er aftalt på EU-niveau, kan det føre til traktatbrudssager for Den Europæiske Domstol, der kan føre til finansielle sanktioner mod landet.

Parlamentet er opmærksom på situationen for retsstaten i medlemslandene, forbereder rapporter, der understreger problemerne og opfordrer til handling, inklusiv rapporterne om grundlæggende rettigheder i 2020 og 2021.

Siden 2020 har Europa-Kommissionen udgivet en årlig rapport over retsstaten, der overvåger både de positive og negative udviklinger i forbindelse med retsstaten i medlemslandene.


Parlamentets ageren angående retsstaten i Ungarn


Europa-Parlamentet er bekymret for, om Ungarns regering gentagne gange og systematisk forsøger at underminere EU’s grundlæggende værdier.

I en resolution stemt igennem i januar 2024 udtrykte europaparlamentarikerne deres bekymring for erosion af demokrati, retsstatsprincipperne og fundamentale rettigheder i Ungarn. Afstemningen kom som en øjeblikkelig reaktion på loven om ’beskyttelse af national suverænitet’, som fornyligt er blevet vedtaget af parlamentet i Ungarn, samt Ungarns premierminister Viktor Orbán handlinger vedrørende at blokere centrale beslutninger om EU’s langsigtede budget, herunder EU’s støtte til Ukraine.

Parlamentet udtrykte desuden ærgrelse over, at Rådet ikke anvendte artikel 7-proceduren, samt Kommissionens beslutning om at frigive op mod 10,2 milliarder af tidligere indefrosne midler, selvom Ungarn ikke opfyldte kravene om reformer af den juridiske uafhængighed.


MEP'erne udløste Artikel 7-pcoeduren for første gang i 2018, da de bad Rådet om at bestemme, om Ungarn er på vej til at bryd med EU's grundlæggende værdier.

Parlamentet har støttet lignende forslag fra Kommissionen angående Polen.

I september 2022 foreslog Kommissionen at suspendere en udbetaling på €7,5 mia. i EU-finansiering til Ungarn pga. bekymringer om retsstaten og for at beskytte EU's budget og EU's finansielle interesser. MEP'erne, med ansvar få for reglerne til at beskytte EU's budget igennem Parlamentet, roste forslaget.

Den 1. juni 2023, i lyset af det kommende ungarnske formadskab i Rådet, der begynder i juli 2024, kritiserede Parlamentet udviklingen i Ungarn igen, herunder kendelser ved dekret, angreb på LGBTIQ+ rettigheder og lærere og systemisk korruption. De fordømte den ungarnske regerings anti-EU kampagner og stiller spørgsmålstegn ved, om Ungarn er parat til at overtage formandskabet. De gentog også bekymringer om misbrug af EU-midler.

Bekymringer angående Polen

I juli 2023 vedtog europaparlamentarikerne en resolution om problemer med retsstatsprincipperne i Polen. Betænkningen fokuserede på den seneste revision af Polens stemmeregler, den nye administrative myndighed med beføjelser til at afskærme individer fra at stille op til valg, hvilket ifølge kritikerne rammer oppositionsfigurer og yderligere bekymringer om juridisk uafhængighed.

Denne artikel blev først udgivet i 2018 og er blevet opdateret flere gange senest i januar 2024.