EU-valget 2019: Hvad bliver det næste?  

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Hvad kommer der til at ske nu, hvor Europa-Parlamentet er blevet valgt? Se mere i vores infografik med tidslinje.

Tidslinje.  

Mellem d. 23. og 26. maj stemte europæerne om at vælge de 751 MEP'er, der skal repræsenterede dem over de næste fem år. Det er disse MEP'er, der også skal godkende den næste EU-komissionsformand og hele holdet i Kommissionen.

De europæiske politiske partier vælger deres spidskandidater til formandsposten i Kommissionen. Efter valget, med valgresultatet in mente, vil EU-ledere foreslå en kandidat til kommissionsformandsposten. Parlamentet har sagt, at det ikke kan acceptere en kandidat, der ikke har deltaget i spidskandidatprocessen.

MEP'erne skal før den første plenarforsamling d. 2. juli beslutte sig for hvilken politiske gruppe, de ønsker at være en del af. I den seneste periode var der otte grupper. Ved denne plenarforsamling vil de også vælge den næste formand og næstformænd. Ved den anden plenarforsamling i juli forventes de at stemme om den næste kommissionsformand.

Derefter er det op til medlemslandene at foreslå kommissærer i samarbejde med den nye kommissionsformand.

De udpegede kommissærer vil blive udspurgt i de parlamentsudvalg, der har ansvaret for deres foreslåede arbejdsområder, før en godkendelse af den samlede Kommission kan stemmes igennem ved en plenarforsamling.

Den nye EU-Kommission skal tiltræde den 1. november.