Deal or no deal: MEP'erne debatterede den nuværende situation for Brexit-forhandlingerne

Bliver det muligt at nå frem til en aftale, før Storbitannien forlader EU? MEP'erne diskuterede de kommende udfordringer og konsekvenser i en debat om Brexit onsdag.

Brexit-debat (V-H): Juncker; Barnier;  Weber;  Pérez; Verhofstadt; Lamberts; Zanni; Van Orden; Schirdewan
Brexit-debat (V-H): Juncker; Barnier; Weber; Pérez; Verhofstadt; Lamberts; Zanni; Van Orden; Schirdewan.

For øjeblikket står Storbritannien til at skulle forlade EU ved udgangen af oktober 2019. Hvis tidsfristen skal forlænges, er det den britiske regering, der skal bede om dem, og den skal godkendes af de resterende 27 EU-lande.

Forhandlerne blev enige om et udkast til en fratrædelsesordning i november 2018, men denne aftale er endnu ikke blevet godkendt. Den er blevet afvist i det britiske House of Commons ved tre lejligheder. I 2019 annoncerede den britiske premierminister Boris Johnson, at han vil forsøge at få genforhandlet aftalen.

Onsdag morgen d. 18. september debatterede MEP'erne den nuværende situation for Brexit og vil senere samme dag stemme om en betænkning.

Under debatten var der flere talere, der understregede risikoen for at få en no-deal Brexit.

Tytti Tuppurainen, den finske EU-minister, talte på vegne af det finske formandskab i Rådet og sagde: “Vi har endnu ikke forstået, at på nuværende tidspunkt er no-deal d. 31. oktober et ret sandsynligt udfald. Den britiske regering bliver ved med at gentage, at den er klar til at trække sig ud uden en aftale. Derfor skal vi øge hastigheden i beredskabsforanstaltningerne.“


Jean-Claude Juncker, formanden for Kommissionen, sagde: “Riskoen for at få et no-deal scenarie er reel og det er i sidste ende den britiske regerings beslutning, men det vil aldrig blive det udfald, som den Europæiske Union foretrækker. Og det er derfor, jeg mener, at det nu er bedre at fokusere på, hvad vi kan gøre for at få en aftale, og det er i min optik stadig muligt at nå derhen.”


En af de mest besværlige problemstillinger i Brexit-forhandlingerne er den såkaldte backstop, der forebygger, at der kommer en hård grænse mellem Nordirland og Irland. EU's Brexit-forhandler Michel Barnier insisterede på, at backstoppet er en pragmatisk løsning på konkrete problemer: “Vi ønsker ikke at gå tilbage til en fysisk grænse mellem Nordirland og Irland; vi ønsker at bevare det indre markeds integritet, og vi ønsker at passe på hele øens økonomi.”


Manfred Weber (EPP, Tyskland): “For øjeblikket er det ikke Storbritannien, der forlader EU, men job og virksomheder, der forlader Storbritannien. En tredjedel af de britiske virksomheder overvejer eller har allerede besluttet sig for at forlade Storbritannien. Mange her i plenaret er kede af Brexit-udfaldet, men jeg må sige, at under EU's valgkampagne var det et tungt argument at fortælle europæerne, at det er dumt og skaber masser af usikkerhed, hvis du sætter spørgsmålstegn ved den Europæiske Union. Så I hjalp os rigtig meget.”


S&D-formand Iratxe García Pérez fra Spanien opfordrede Boris Johnson til at garantere rettigheder for EU-borgere i Storbritannien: “Almindelige borgere skal ikke betale en pris for de fejl, der er blevet lavet af deres politiske repræsentanter,” sagde hun. Hun tilføjede også, at hendes gruppe vil støtte briterne, hvis de ændrer mening om Brexit: “S&D-gruppen har altid anset Brexit for at være en historisk fejltagelse, og vi er klar til at støtte det britiske folk, hvis de beslutter sig for at revidere den beslutning.”


Parlamentets Brexit-koordinator Guy Verhoftadt (Forny Europa, Belgien) sagde, at han mener, at det er muligt, at få en aftale, men kritiserede hvordan Storbritannien håndterer borgernes rettigheder og opfordrede til at få en “automatisk registrering af alle EU-borgere.” Angående fremtidige handelsforhold sagde han: “Dette Parlament vil aldrig acceptere en aftale, hvor Storbritannien får alle fordelene ved frihandlen, ingen told og ikke lever op til vores miljømæssige, sundhedsmæssige eller sociale standarder...” Han tilføjede: “Vi vil aldrig acceptere et Singapore i Nordsøen. Det kommer aldrig til at ske.”


Philippe Lamberts (De Grønne/EFA, Belgien): “Vi har ikke valgt Brexit, men vi respekterer det valg, som flertallet af de britiske vælgere har truffet. Det demonstrerer vi ved at bevare en tiltro til de forhandlinger, der skal føre til en aftale, der vil diktere den seperation, som vi fortryder.”


“Den britiske regering ønsker en aftale, ikke bare en gammel aftale, men en der er acceptabel for det britiske parlament og det britiske folk,” sagde Geoffrey Van Orden (ECR, Storbritannien), og opfordrede til god vilje og fleksibilitet fra både Storbritannien og EU. Han stillede spørgsmålstegn ved motiverne bag at forlænge Storbritanniens udtrædelse yderligere. "Hvad er pointen egentlig? Nogle tror, det er for at trække dette i langdrag yderligere, så Storbritannien måske ændrer mening. Jeg mener, det er en illusion."


Marco Zanni (ID, Italien) sagde, at EU-institutionerne ikke skal belære det britiske parlament om demokrati. “Jeg er bekymret for det faktum, at beslutninger som frie borgere har truffet, men som EU ikke kan lide, aldrig vil blive accepteret.” Ifølge Marco Zani frygter EU at iste Storbritannien, fordi det vil “demonstrere de fejl, som EU tidligere har begået.”


Martin Schirdewan (GUE/NGL, Tyskland) sagde: “Da jeg blev medlem af Parlamentet, var der en Brexiteer, der sagde, at nu ville empiriet blive ødelagt, og han henviste til EU. Det eneste, Brexiteers har opnået, er at skubbe Storbritannien ud i sin største politiske krise i årtier. En hvor arbejderne og pensionisterne kommer til at betale den største pris. Denne politik er hverken i Storbritanniens eller Europas interesse.”