MEP'erne forlanger, at Rådet kommer til forhandlingsbordet om det næste budget 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Del denne side: 

Hvis forhandlingerne med Rådet om EU's næste langsigtede budget bliver yderligere udskudt, må Kommissionen lave en plan B til at beskytte modtagerne af EU's fonde, siger MEP'erne.

©123RF/European Union–EP  

Torsdag stemte Parlamentet i plenar om en ny FFR-betænkning (Flerårig Finansiel Ramme) for årene 2021-2027, der opfordrer Rådet til at nå frem til sin holdning, så en aftale kan komme på plads i ordentlig tid.

Parlamentet har været klart til at indgå i forhandlinger siden november 2018, da det vedtog sin holdning med konkrete tal for hvert EU-program såvel som forslag til fuldstændig at ændre EU's system for egne indtægtskilder.


Hårde forhandlinger

Forhandlingerne kan blive svære; det nuværende langsigtede budget (2014-2020) tog 18 måneder at forhandle på plads. Derfor beder betænkningen også Kommission om at lave en "fortsættelsesplan" som et slags sikkerhedsnet til at beskytte de, der modtager penge fra EU's programmer. Planen skal gøre det muligt at forlænge den nuværende FFR i tilfælde af, at der ikke bliver nogen aftale.

“Vi ønsker ikke at have nogen fortsættelsesplan. Vi ønsker ikke en plan B, men en plan A,” sagde Margarida Marques (S&D, Portugal) under et møde i Budgetudvalget den 24. september. "Men samtidig er også klar over, at vi står i en besværlig situation nu, og hvis vi ikke kan få en plan A , så skal vi have en fortsættelsesplan for borgerne, virksomhederne og organisationerne, så de stadig kan modtage de penge, de har brug for,” sagde hun.

Sammen med Jan Olbrycht (EPP, Polen) er hun medordfører for udgiftssiden for FFR og en den af det forhandlingshold, der også består af  to medordsfører for egne indtægtskilder, Manuel Fernandes (EPP, Portugal) og Valérie Hayer (Forny Europa, Frankrig), såvel som Rasmus Andresen (De Grønne/EFA, Tyskland) og formanden for Budgetudvalget, Johan Van Overtveldt (ECR, Belgien).


Frisk financiering

Mens Forny Europas Valérie Hayer nævnte under udvalgsmødet, at medlemmerne er "frustrerede" over den stramme deadline, udtrykte Fernandes og Andresen bekymringer over, at Rådets endelige forslag kan live et mindre budget, der ikke kommer til at passe til EU's fremtidige udfordringer.

Olbrycht sagde, at forhandlingerne kunne blive yderligere komplicerede, hvis den nye Kommission kommer med nye initiativer og understregede, at der skal være "frisk finansiering", hvis det bliver tilfældet.


Næste skridt

Parlamentet vedtog betænkningen torsdag (d. 10. oktober) i plenar i Bruxelles. Rådet forventes at diskutere sin holdning til den næste FFR bl.a. i løbet af et topmøde i næste uge d. 17.-18. oktober.