Rumæniens Kövesi bliver EU's første chefanklager 

 
 

Del denne side: 

Laura Codruta Kövesi © CC-BY Flickr/usembassyromania.  

Laura Codruţa Kövesi, der var Parlamentets foretrukne kandidat, bliver EU's første chefanklager.

Hendes udnævnelse blev formeldt vedtaget i Parlamentet af de politiske gruppeledere d. 16. oktober.

Fra 2020 vil Kövesi lede det nye Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO), der skal undersøge finansiel kriminalitet i EU såsom grænseoverskridende snyd med moms, hvidvaskning af penge og korruption.


Forhandlinger siden marts

Kövesi har tidligere ledet Rumæniens antikorruptions enhed, Det Nationale Antikorruptionsdirektorat (DNA), en anklageenhed specialiseret i at efterforske korruption i sager på det politiske topniveau. Det har nogle gange ført til spændinger.

Kövesi var Parlamentets førstevalg, mens EU's ministre bakkede op om en anden kandidat indtil for nyligt.


Om EPPO

I øjeblikket er det kun nationale myndigheder, der kan efterforske og rejse tiltale om misbrug af EU's budget, men deres magtudføjelser stopper ved de nationale grænser.

Parlamentet opfordrede til etableringen af dette EU-kontor ved flere lejligheder og i berænkninger, der understregede vigtigheden i anklagernes uafhængighed. EPPO blev godkendt i 2017 og en endelig aftale blev nået om, hvem dets chefanklager skulle være i september 2019.

Indtil videre har 22 medlemslande besluttet at deltage i EPPO-samarbejdet. Fem lande deltager i øjeblikket ikke - Sverige, Ungarn, Polen, Irland og Danmark - kan vælge at deltage når som helst.

EPPO vil have sæde i Luxembourg, sammen med chefanklageren og anklagere fra alle de deltagende lande. De vil dagligt lede kriminelle efterforskninger, der skal udføres af delegerede anklagere i alle de deltagende medlemslande.

Kontoret forventes at være operationelt ved udgangen af 2020.