Plenarhøjdepunkter: EU-budgettet 2020, Syrien, Sakharov og bier  

 
 

Del denne side: 

MEP'erne ønsker flere penge til at bekæmpe klimaforandringer, kritiserede Tyrkiets militæroperation i Syrien og stemte for at beskytte bier ved oktobers plenar i Strasbourg.

Plenarforsamling: Juncker-Kommissionen, Brexit og Sakharov-prisen.  

Brexit

MEP'erne diskuterede tirsdag den nye Brexit-aftale mellem Storbritannien og EU. De fleste MEP'ere mener, at Parlamentet ikke bør stemme om aftalen, før Storbriannien har gjort det. Parlamentets Brexit-koordinator Guy Verhofstadt deltog også tirsdag i en livesession i Strasbourg med vores følgere på Facebook. Tjek hvad han sagde her.

Budgettet for 2020

Parlamentarikerne vedtog onsdag deres holdning til EU-budgettet 2020 og understregede, at der er brug for et ”solidt udgangspunkt til at lancere den nye generation af EU-programmer”.


Syrien

MEP'erne kritiserede den tyrkiske militæroperation i Syrien og opfordrede til EU-tiltag mod landet i en debat onsdag.


Bier

MEP’erne har sendt Kommissionen tilbage til tegnebrættet, efter medlemslandene har udvandet det oprindelige udkast til foranstaltninger, der skulle beskytte bier.


Sakharov-prisen

Ilham Tohti, en uyghursk økonom der kæmper for rettighederne for Kinas uyghurske minoritet, er vinderen af Parlamentets Sakharov-pris for Tankefrihed 2019, annoncerede Parlamentets formand David Sassoli torsdag. Prisoverrækkelsesceremonien finder sted d. 18. december i Strasbourg.


Juncker

I en debat med Jean-Claude Juncker tirsdag morgen gjorde medlemmerne af Europe-Parlamentet status over den afgående Kommissions arbejde og resultater. De roste ham for ikke at gå på kompromis med frihedsrettighederne og for at bekæmpe skattesvig. Nogle fremhævede også Kommissionens bestræbelser på at fremme investeringer, styrke det indre marked og sikre energiforsyningssikkerheden.

Nogle MEP'er kritiserede Juncker-Kommissionen for ikke at have gjort nok for at tackle klimaændringerne og for at løse sociale udfordringer i EU samt fremhævede, at foranstaltningerne til beskyttelse af whistleblowere var for svage.


Udvidelse

Parlamentet udtrykte torsdag stor skuffelse over, at der ikke blev indgået en aftale om at åbne op for EU-udvidelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien på EU-topmødet den 17.-18. oktober. Parlamentsmedlemmerne beklager, at Danmark, Frankrig og Holland har blokeret beslutningen og siger, at Albanien og Nordmakedonien har gjort en stor indsats de seneste par år og opfylder kriterierne for at indlede forhandlinger om EU-medlemskab

.

Beskatning af multinationale selskaber

I en plenardebat opfordrede MEP'erne medlemslandene til at blive enige om reglerne, der skal få virksomheder til at offentliggøre, i hvilke lande de betaler skat.