“Sammen om Europas genopretning”- Tyskland overtager EU-formandskabet

Midt i corona-krisen overtager Tyskland EU's seks måneder lange formandskab den 1. juli. Vi spurgte tyske MEP'er, hvad vi skal forvente os af det.

EU2020DE-logo.
EU2020DE-logo

Coronavirussen er en kæmpe udfordring for EU og en øjeblikkelig håndtering af pandemien og genopretningen efterfølgende står i hjertet af det tyske formandskabs program.


Målet er at få en hurtig aftale om genopretningsfonden og det langsigtede EU-budget 2021-2027. Tyskland vil også gerne gøre fremskridt på området for klimabeskyttelse via den europæiske Grønne Aftale, og økonomisk og social digitalisering. Med et fokus på Afrika og forholdet til Kina ønsker Tyskland også, at Europa tager et mere globalt ansvar og styrker dets rolle i verden. En anden prioritet er det fremtidige forhold til Storbritannien.


Vi spurgte tyske MEP'er, hvad vi skal forvente os af det tyske formandskab.


Daniel Caspary (EPP): “EU's budget for 2021-2027 og genopretningsfonden vil bestemme, om EU kommer stærkere ud af corona-krisen. Det tyske formandskab og bundeskansler Angela Merkel kan bibringe erfaring og ekspertise på europæiske problemstillinger, hvilket er et positivt tegn for de kontroversielle og hårde diskussioner." Berlin kan også give en “vigtig impuls” for succes i forhandlingerne om forholdet til Storbritannien, sagde han.

Jens Geier (S&D) ser mulighed for forandringer i Covid-19-krisen: “Regeringens stærke forslag til en genopretningsfond er en mulighed for at gøre Europa mere fair, mere social og bæredygtigt. På linje med den europæiske Grønne Aftale skal genopretningsfonden give bæredygtige investeringer i vedvarende energi og digitalisering. Det faktum, at regioner skal modtage tilskud i stedet for lån, er også et stort skridt imod et stærkere Europa.”

“Europa har nu brug for modet til at genopbygge,” sagde næstformand Nicola Beer (Forny Europa): “Tyskland vil blive målt på, om det hurtigt kan kickstarte den økonomiske genopretning.“ Hvad angår Brexit, er der ikke noget behov ”for at løbe ind i et no-deal-scenarie". EU skal også “endelig leve op til sine geopolitiske aspirationer, eksternt med en stærk fælles stemme for fred, nedrustning, menneskerettigheder og handel, og internt med blokaden i asyl- og migrationspolitikken,” sagde hun.

For Sven Giegold (De Grønne/EFA) er klimabeskyttelse en prioritet: “Klimakrisen tager ikke en coronapause. Det tyske formandskab må derfor blive et klimaformandskab i en coronatid. Under det tyske formandskab skal vi afslutte forhandlingerne om en EU-klimalov med forbedrede drivhusgasreduktionsmål.”

Tyske interesser skal være sekundære, sagde Jörg Meuthen (ID). “Det er allerede et ‘gældsformandskab’... Tyskland skal “mindske EU's kerneopgaver og budgettet til et nødvendigt minimum, forebygge skattekomptener for EU og i stedet inkludere, som et tegn på solidaritet, per kapita velstand for medlemslandene i beregningen af redistributionen."

Helmut Geuking (ECR) håber, at det tyske formandskab "endelig vil opfylde børnegarantien og lancere en europæisk børneheck”. “Kun med stærke familier kan et stærkt og socialt Europa, der står op for sig selv, frembringes i en globaliseret verden i fremtiden.”

Formandskabet kan “lægge fundamentet for et solidaritetsbaseret EU”, sagde Martin Schirdewan (GUE/NGL). “Alle skal bidrage med en fair andel til den sociale og økonomiske genopretning af samfundet. Dette betyder introduktionen af en digital skat, en omfattende finansiel transaktionskat og en velfærdsskat for de superrige.”


Forbundskansler Angela Merkel præsenterede og diskuterede programmet i Europa-Parlamentet i Bruxelles ved en plenarsession d. 8. juli.

Tyske ministre vil diskutere formandskabets program med Parlamentets udvalg i begyndelsen af juli.


Tyskland vil arbejde tæt sammen med Portugal og Slovenien - der overtager formandskabet henholdsvis 1. januar og 1. juli 2021. Det er 13. gang, at Tyskland har EU's formandskab. Seneste gang var i 2007.

Mere