LUX-publikumsuge: Se filmene og giv dem stjerner  

 
 

Find ud af hvordan du kan se de film, der er nomineret til LUX-filmprisen 2021, i Danmark, og hvordan du stemmer på din favorit.

De tre nominerede film.  

Thomas Vinterbergs Oscar-vindende Druk, Collective af Alexander Nanau og Corpus Christi af Jan Komasa (begge nominerede til Oscars i 2021 og 2020) er de tre film, der i år kan vinde Europa-Parlamentets og European Film Academys LUX-filmpris 2021.

Hvordan kan du se filmene?

Du kan se ”Collective” og ”Corpus Christi” online i LUX-filmprisugen fra den 10.-16. maj med undertekster på dansk.

Se også vores livedebat med de med Thomas Vinterberg, Alexander Nanau og skuespiller Bartosz Bielenia fra Corpus Christi på Facebook fredag d. 14. maj kl. 17.

Filmene i konkurrencen

Druk af Thomas Vinterberg

Har du hørt you om en norsk psykologs mærkelige teori om, at en lille mængde alkohol i blodet åbner vores sind, øger vores kreativitet og gør os gladere? Fire gymnasielærere eksperimenterer med det, der først lader til at være en kur mod en midtvejskrise, men sidenhen kører af sporet. Thomas Vinterbergs handler ikke kun om druk, men har et dybere budskab om, hvordan man tackler livets op- og nedture.
Druk vandt i år Oscaren for Bedste Internationale Film. Leonardo DiCaprios produktionsselskab planlægger at lave en engelsk genindspilning af filmen. 

Collective af den rumænske filminstruktør Alexander Nanau (original titel 'Colectiv')

Denne dokumentar er opkaldt efter en natklub i Bukarest, hvor 27 unge i 2015 blev dræbt og 180 såret i en ildebrand. Dokumentaren følger et hold af journalister, der undersøger, hvorfor mange døde selvom deres sår ikke var livstruende. De afslører, at nepotisme og korrution kostede liv, men også at modige individer kan ændre et korrupt system.
Collective var i år nomineret til en Oscar for Bedste Internationale FIlm og Bedste Dokumentar.

Corpus Christi af den poliske filminstruktør Jan Komasa (original titel Boże Ciało)

Filmen er delvist baseret på en sand historie om en ung straffefange, der oplever en spirituel opvågning og ønsker at blive præst. Med skæbnens vilje ender han med at få ansvaret for et sogn i en fjerntliggende polsk landsby. Selvom filmen handler om en karismatisk præst, reflekterer Jan Komasa også over, hvad der skaber et samfund.
Corpus Cristi var nomineret til en Oscar i 2020 for Bedste Internationale Film.

Hvordan du stemmer

I år bliver vinderen valgt af MEP'erne og publikum. Deres stemmer vægtes hver 50%. Bedøm de tre film med stjerner fra et til fem på www.luxaward.eu indtil 23. maj. Du kan ændre i din bedømmelse, da kun den sidste bedømmelse vil tælle. Når du stemmer, har du også chancen for at vinde en tur til den næste European Film Awards-ceremoni i december 2021.

Om LUX-publikumsprisen

Europa-Parlamentet lancerede LUX-prisen i 2007 med det formål at støtte produktionen og distributionen af europæiske film, stimulere reflektion over nuværende politiske og sociale problemstillinger og fejre europæisk kultur.
I år samarbejder Parlamentet med European Film Academy, Kommissionen og Europa Cinemas-netværket om at få LUX-publikumsprisen ud til et bredere publikum.

De tre finalister har fået undertekster på alle de officielle EU-sprog. Vinderfilmen vil også blive tilpasset til syns- og hørehæmmede.