Sassoli om tvunget landing i Minsk: Modsvaret skal være stærkt, omgående og forenet  

 
 

David Sassoli opfordrede til at få et stærkt modsvar fra EU efter den tvungne landning af et Ryanair-fly i Minsk og en øjeblikkelig løsladelse af de tilfangetagede i Hviderusland.

David Sassoli ved topmødet 24.- 25. maj 2021.  

Parlamentets formand appellerede ved topmødet i Rådet den 24. maj i en tale til EU's regeringsledere: “Der er uden tvivl behov for en international undersøgelse til at bekræfte, om lufttransport- og passagersikkerheden blev sat på spil af en selvstændig stat, og om der har været en overtrædelse af Chicago-Konventionen.

“Vores modsvar skal være stærkt, umiddelbart og forenet. EU må reagere uden tøven. I aften har I et ansvar for, at Unionen slår hårdt mod hårdt.”

Angående tiltag mod klimaforandringer advarede David Sassoli om, at Parlamentet ikke kan forventes bare at godkende Rådets konklusioner: “For os handler det om at få en ambitiøs klima- og energipakke før sommer med et forstærket udslipsudvekslingssystem og mere amtiøse mål for vedvarende energi og energieffektivitet."

Formanden roste den nye aftale om et europæisk Covid-19-certifikat, der skal gøre det lettere for de rejsende at rejse sikkert i Europa. “For Parlamentet er certifikatet ikke en betingelse for den frie bevægelighed. Vi har også tydeligt sagt, at ingen skal blive diskrimineret pga. sundhedsforhold eller sundhedsvalg, og vi ønsker kun at den mest nødvendige data fremgår på certifikatet.”

Selvom det går fremad for vaccinationsudrulningen i EU, understregede David Sassoli vigtigheden af også at hjælpe ved EU's grænser ved at eksportere doser til lav- og middelindkomstlande. Han bakkede op om en obligatorisk deling af licenser til at øge produktionen i disse lande.

Vedrørende migration sagde han, at EU har en lovmæssig og moralsk forpligtelse til at redde liv og tilføjede, at personer skal kunne komme til EU sikkert og uden at risikere deres liv. Han opfordrede til at få en ægte EU-migrationsmodtagelsespolitik og refererede til den betænkning på området, som Parlamentet vedtog i sidste uge.