Plenarhøjdepunkter: Ukraine, Konferencen om Europas fremtid og kunstig intelligens

MEP’erne debatterede konsekvenserne af krigen i Ukraine for EU, opfordrede til at revidere reglerne for EU-reglerne og diskuterede EU’s parathed med hensyn til cyberangreb.

Højdepunkter fra plenarmødet: Russisk olie, Europas fremtid og pressefrihed

Ukraine

Onsdag i en debat med Kommissionens formand Ursula von der Leyen diskuterede MEP’erne de sociale og økonomiske konsekvenser for EU af Ruslands krig i Ukraine. Medlemmerne opfordrede til enstemmig støtte til EU-borgere og virksomheder, der er påvirkede af krigen.

Torsdag opfordrede MEP’erne EU til at beskytte kvindelige ukrainske flygtninge fra vold og i en separat betænkning forlangte de, at Rusland returnerer stjåldne fly.

Konference om Europas fremtid

Efter et år med samlinger og ideer vil Konferencen om Europas fremtid levere sine forslag til forandring ved et event den 9. maj. MEP’ene opfordrede til at få et stævne indkaldt til at få ændret traktaterne, så forslagene kan blive til virkelighed.

Tirsdag understregede den italienske premierminister Mario Draghi behovet for at reformere EU til at sikre en bæredygtig  økonomisk vækst og omstilling ved en plenardebat.

Revidering af reglene til EU-valget

Samme dag vedtog Parlamentet et forslag om at ændre reglerne for EU-valgene. Ændringerne skal ikke kun gøre det muligt for vælgerne at vælge en kandidat til Parlamentet, men også støtte et europæisk politisk parti og en kandidat til formand for Europa-Kommissionen.

Universaloplader

Onsdag vedtog Parlamentet sin holdning til nye regler til at få en universaloplader og er klar til at påbegynde forhandlinger med regeringerne i EU. De nye regler skal mindske mængden af elektronisk affald ved at bruge USB Type-C port som den nye standard for bærbare enheder.

Kunstig intelligens

EU sakker bagud vedrørende udviklingen, forskningen og investeringerne i kunstig intelligens og har brug for at oppe sig, advarer den endelige rapport fra Parlamentets udvalg om kunstig intelligens i den digitale alder, vedtaget tirsdag.

EU må fastsætte de globale standarder for kunstig intelligens og låse potentialet til at adressere udfordringer inden for sundhed, miljø og klimaforandringer op, siger rapporten. Den foreslår en køreplan for kunstig intelligens frem til 2030.

EU’s forberedthed på cyberangreb

I kølvandet på hundredevis af cyberangreb mod Ukraine siden Ruslands invasion debatterede MEP’erne tirsdag EU’s cyberforsvarskapaciteter og understregede behovet for at styrke dets robusthed mod Kremls hybride krig.

Skadelige kemikalier i affald

For at kunne skabe en giftfri cirkulær økonomi i EU godkendte MEP’erne tirsdag nye regler til at mindske mængden af vedholdende organiske forureningsstoffer (POP’er) tilladt i produkter og i genanvendelseskæden.

Trusler mod journalister og mediefriheden

Tirsdag debatterede MEP’erne sikkerheden for journalister og mediefrihed i anledning af Verdens Pressefrihedsdag. Parlamentet lancerede officielt en indkaldelse til indstillinger til Daphne Caruana Galizia-prisen i Journalistik. Prisen går til fremragende journalistik, der fremmer og forsvarer EU’s kerneprincipper og værdier.

Forlængelse af Covid-certifikatet

Parlamentet bakkede op om at forlænge Covid-certifikatet med et år frem til juni 2023 torsdag, men ønsker at evaluere det efter seks måneder. Forhandlingerne med Rådet om forlængelsen kan gå i gang med det samme.

Decharge for budgettet

Parlamentet godkendte budgetterne for EU-agenturerne for 2020 onsdag, bortset for Frontex, Det Europæisk Økonomiske og Sociale Udvalg og Rådet. Dechargen for Grænse- og Kystvagtagenturet bliver tilbageholdt, indtil en endelig efterforskningsrapport af OLAF er tilgængelig. I mere end et årti har Parlamentet også udskudt dechargen for Rådet pga. manglende samarbejde.

Mere