Hvad tjekkiske MEP'er forventer af deres lands formandskab  

 
 

Tjekkiet overtager EU's roterende formandskab den 1. juli. Hvad forventer de tjekkiske MEP'er sig af de næste seks måneder?

Tjekkiets formandskab 2022 © European Union 2022  

Tjekkiet tager over fra Frankrig og vil blive efterfulgt af Sverige i januar 2023. Sammen udgør de den nuværende formandskabstrio, der fastlægger langsigtede mål og et fælles program for en 18-måneders periode, men hvert land har også sine egne prioriteter.


Tjekkiet har valgt at fokusere på fem meget forbundne områder:

  1. Håndtering af flygtningekrisen og Ukraines genopbygning efter krigen
  2. Energisikkerhed
  3. Styrkelse af Europas forsvarskapaciteter og cyberspacesikkerhed
  4. Strategisk robusthed i den europæiske økonomi
  5. Modstandsdygtighed i demokratiske institutioner

Læs mere om det tjekkiske formandskabs prioriteter.


Tjekkiets premierminister Petr Fiala diskuterede formandskabsprogrammet med Europa-Parlamentets formand Roberta Metsola og de politiske gruppeledere den 16. juni. “Dagens møder vil gøre det muligt for os at komme i gang med arbejdet, så snart [formandskabet] begynder den 1. juli, fordi den måde, vi reagerer på i de kommende måneder, vil bestemme fremtiden for vores fælles Europa,” sagde Metsola.

Vi spurgte de tjekkiske MEP'er, hvad de forventer sig af deres lands formandskab.


For Luděk Niedermayer (EPP) er den største udfordring lovgivningsmæssigt at færdiggøre 'Fit for 55'-pakken og anti-hvidvaskningspakken. Håndteringen af konsekvenserne af krigen i Ukraine bliver en anden stor problemstilling. “Vi kan få gavn af det gode rygte og den kredit, som landene i vores region har opnået med deres klare og hurtige respons,” sagde han. Niedermayer håber, at udbredelsen af kendskabet til EU's tiltag vil sikre en mere positiv holdning i Tjekkiet, hvilket også vil være en af prioriteterne.

Angående de udfordringer som EU står over for, heriblandt krigen i Ukraine og behovet for en socio-økonomisk genopretning efter pandemien, sagde Radka Maxová (S&D): “Jeg vil gerne se et tjekkisk formandskab fokusere på at øge EU's modstandsdygtighed, sikring af at den digitale og grønne omstilling kommer til at foregå på en socialt retfærdig måde, og jeg håber at se stærke tiltag inden for området for mental sundhed.”

Dita Charanzová (Forny Europa) mener, at hovedfokus skal være på krigen og dens konsekvenser. “Det er essentielt, at vi har et et fælles og stærkt modsvar fra EU til Rusland, men også at vi fortsætter med at hjælpe Ukraine både økonomisk og politisk.” De største udfordringer vil være at sikre energiuafhængigheden og at tackle de stigende energi- og fødevarepriser, siger hun.

Veronika Vrecionová (ECR) er enig. “Den Europæiske Union står over for et af sine største prøvelser siden dens begyndelse. [...] Opgaven for det tjekkiske formandskab vil være at hjælpe med at overvinde krisen succesfuldt,” siger hun og tilføjer, at formandskabets motto beskriver målet meget præcist.

Marcel Kolaja (De Grønne/EFA) siger, at det bliver nogle hårde kommende seks måneder. “Det er højst sandsynligt, at de europæiske lande får brug for at vise solidaritet og enstemmighed på en måde, som de aldrig har gjort det før. Tjekkiet har brug for at agere som en pålidelig partner, der bygger broer og altid søger kompromiset.”

Kateřina Konečná (Venstrefkøjsgruppen) håber, at på trods af krigen i Ukraine vil det tjekkiske formandskab finde tid til at arbejde på andre udfordringer såsom den europæiske handlingsplan for sjældne sygdomme og forbrugerkreditdirektivet. “Den forværrede økonomiske situation for europæerne pga. krigen og energikrisen kræver dette.”

Ifølge Ivan David (ID) er Europa på vej ind i en krise “der i høj grad skyldes Den Europæiske Unions egne fejltagelser og initiativer særligt de 'anti-russiske' sanktioner og Den Europæiske Grønne Pagt,” men han tvivler på den tjekkiske regerings evne til at overkomme problemerne.