Europa-Parlamentet fylder 70 år  

 
 

Europa-Parlamentet fejrer 70 år med europæisk demokrati - fra dets første samling i 1952 til i dag stærkere end nogensinde i udfordrende tider.

For 70 år siden fandt den første fælles samling for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab sted i Strasbourg, hvilket markerede begyndelsen for det Europa-Parlament, vi kender i dag.

Efter flere årtier er seks europæiske lande vokset til en Union af 27 medlemslande, der sammen opfostrer demokrati, grundlæggende rettigheder, økonomisk stabilitet og vækst. Parlamentet har været en nøglespiller i udviklingen af EU og er vokset fra 78 medlemmer i 1952 til 705 valgte parlamentsmedlemmer i dag.

“I 70 år er forsamlingen gået fra styrke til styrke, fra at være et rådgivende organ med begrænset magt til en ægte institution, der omfavner europæisk demokrati og udtrykker den europæiske offentlige mening,” sagde Roberta Metsola, Europa-Parlamentets formand, ved septembers plenarforsamling.

Som den eneste direkte valgte, flersproglige, multipartis- og transnationale parlament i verden, er det et magtfuldt forum for politisk debat og beslutningstagning med lovgivningsmæssige og budgetmæssige beføjelser, der afspejler millioner af EU-borgere.

“Med en igangværende ulovlig krig i Ukraine, der ødelægger, dræber og underminerer befolkningens politiske vilje, er det i dag mere end nogensinde vigtigt at opretholde borgernes demokratiske stemme og de europæiske demokratiske værdier, som dette hus står for,” sagde formanden.

Tirsdag den 22. november fejrer Parlamentet de historiske og lovmæssige bedrifter de seneste 70 år ved en særlig ceremoni.