LUX-publikumsprisen: Her er 2024-finalisterne 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Find ud af, hvilke fem film der konkurrerer om LUX-publikumsprisen 2024.

De fem nominerede film blev afsløret på filmfestivalen i Venedig den 1. september. De nominerede er: "20 000 Species of Bees", "Fallen Leaves", "Adamant – Hjerterum på Seinen", "Smoke Sauna Sisterhood" og "Lærerværelset".

Finalisterne blev udvalgt af LUX-udvælgelsespanelet, hvori der sidder filmeksperter fra hele Europa.

Nu kan du vælge, hvem du synes skal vinde: Se og bedøm dine yndlingsfilm på den særlige platform for LUX-prisen.

Sidste år hjalp 45 000 personer fra hele EU medlemmerne af Europa-Parlamentet med at vælge vinderen. Det gjorde denne pris til en af de mest publikumsdrevne filmpriser i verden.


Finalisterne

20 000 Species of Bees, instrueret af spanske Estibaliz Urresola Solaguren, fortæller historien om et otteårigt barn, der er forvirret over den måde, hvorpå folk henvender sig til hende. I løbet af en sommer i et landsbyhus, der er knyttet til biavl, undersøger hun sin kønsidentitet sammen med kvinderne i sin familie. De reflekterer samtidig over deres egen kvindelighed.

I Fallen Leaves, instrueret af finske Aki Kaurismäki, mødes to enlige sjæle, der søger efter kærlighed, tilfældigt en nat i Helsinki. Men de møder forhindringer såsom alkoholisme, mistede telefonnumre, misforståelser og livet generelt, som ikke altid er "som på film".

Adamant – Hjerterum på Seinen, instrueret af franske Nicolas Philibert, er en dokumentarfilm om et unikt behandlingstilbud: Det er i bogstavelig forstand flydende – på Seinen i hjertet af Paris. Selv om stedet flyder, giver det jordforbindelse til voksne, der lever med psykiske lidelser. Filmen inviterer os til at gå om bord på Adamant og møde de patienter og omsorgspersoner, der hver dag giver det liv.

Smoke Sauna Sisterhood, instrueret af estiske Anna Hints, fortæller historien om en gruppe kvinder, der samles i det trygge mørke i en røgsauna for at dele deres inderste tanker og hemmeligheder. Omgivet af en tæt varme blotlægger de alt for at fjerne frygt og skam og genvinde deres styrke.

Lærerværelset, instrueret af Ilker Çatak og produceret i Tyskland, følger Carla, en ung og idealistisk lærer, der beslutter at undersøge en række uopklarede tyverier på sin skole. Ved hjælp af et skjult kamera afslører hun tyven, men hendes afsløring overrasker alle og sætter Carla i et uløseligt dilemma.

De nominerede film blev afsløret af europaparlamentsmedlemmerne Laurence Farreng (Renew, Frankrig), Ibán García del Blanco (S&D, Spanien), Emmanuel Maurel (The Left, Frankrig), Salima Yenbou (Renew, Frankrig) og Željana Zovko (PPE, Kroatien).


Se og bedøm

De fem nominerede film vil blive vist i biografer i hele Europa med undertekster på EU's 24 officielle sprog.

Hvis du ser filmene, så glem ikke at bedømme dem på platformen for LUX-prisen.

Vinderfilmen vil blive bekendtgjort ved en prisoverrækkelse i Europa-Parlamentet i marts 2024.

LUX-publikumsprisen har siden 2020 været organiseret af Europa-Parlamentet og Det Europæiske Filmakademi i samarbejde med Europa-Kommissionen og Europa Cinema. Prisen kombinerer de europæiske borgeres og europaparlamentsmedlemmernes vurderinger, så de hver især tæller 50 % i den endelige bedømmelse.

Europa-Parlamentet indstiftede LUX-filmprisen i 2007 for at hjælpe med at distribuere europæiske film af høj kunstnerisk kvalitet. Film, der afspejler den kulturelle mangfoldighed i og uden for Europa, og som berører spørgsmål af fælles interesse såsom menneskelig værdighed, ligestilling, ikkeforskelsbehandling, inklusion, tolerance, retfærdighed og solidaritet.

Discover the films competing for the 2024 LUX Audience Award