Hvordan plastikaffaldet kan reduceres: EU's strategi forklaret 

 
 

En ny plan skal sikre at al plastikemballage i EU kan genbruges fra 2030. Et forslag om et forbud mod engangsplastik er også på forhandlingsbordet.

Da plastik er både billigt og holdbart, er det et udbredt materiale, der bruges overalt i vores økonomi, men produktets popularitet er dalende, da det har negative konsekvenser for både miljøet og menneskers sundhed.


  • 26 millioner tons plastikaffald genereres i EU hvert år.
  • Mindre end 30% af det indsamlede plastik bliver genbrugt og en del eksporteres og behandles i tredje lande.

  • Resten ender på lossepladsen, eller, endnu værre, i naturen såsom vores strande, skove, floder og søer.

For at bekæmpe plastikforureningen vedtog Kommissionen i januar en plastikstrategi, der skal sikre, at hvert et stykke plastik fra 2030 kan genbruges eller genanvendes, en mindskning af brugen af engangsplast og brug af mikroplastik.

Læs mere om genbrugsrater for plastik her.

Mikroplastik

Mikroplastik er meget små stykker (<5mm) af plastik. De findes nu i voksende mængder i havet, men også i vores fødevarer. MEP'erne har opfordret til at få et forbud mod tilføjet mikroplastik i kosmetik, personlige hygiejneprodukter, vaskemidler og rengøringsprodukter fra 2020. De har også foreslået mere skrikse regler for produkter som tekstiler, dæk, maling og cigaretfiltre, for at reducere mængden af den mikroplastik, de frigiver.


  • Et forbud mod bevidst at tilføje mikroplastik i kosmetik, personlige plejeprodukter, vaskemiddel og rengøringsprodukter fra 2020.
  • Kvalitetsstandarder for genbrugt plastik.

  • For nogle produkter, såsom dæk, tekstiler og maling, skal andelen af mikroplastik reduceres til et minimum.


Engangsplastik

Udover strategien blev EU-lovgiverne også enige om at forbyde visse former for engangsplastik såsom bestik, tallerkner, ballonpinde og at kræve, at virksomheder, der fremstiller emballage, bidrager til at rydde op efter plastik,der er smidt i naturen.

Læs mere i vores artikel om plastik i havet.