Brexit: MEPerne vil have borgerne først i forhandlingerne  

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Storbritannien og EU begynder snart forhandlingerne, der skal bestemme det fremtidige forhold og munde ud i en aftale, der skal godkendes af Europa-Parlamentet.

I morgen debatterer MEPerne Parlamentets prioriteter og stemmer om dem efterfølgende. Et nøgleprincip bliver at sikre, at der værnes om borgernes interesse. Se vores video om fordelene ved at være EU-borger.

Den 29. marts aktiverede Storbritannien Artikel 50, der er startskuddet til langvarige forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Et af nøgleproblemstillingerne er, hvad der kommer til at ske for EU-borgere, der bor i Storbritannien og omvendt. Skitsen til en resolution, som Parlamentet stemmer om i morgen, kræver en fair behandling af disse borgere og siger, at deres interesser skal komme først i forhandlingerne.

Andre prioriteter inkluderer:

  • Forhandlingerne skal foretages i god orden og med fuld gennemsigtighed.

  • Der kan ikke være nogen byttehandel mellem sikkerhed og det fremtidige økonomiske forhold.

  • Fredsprocessen i Nordirland skal fortsætte, og en streng grænseforvaltning til Irland skal undgås.

  • Storbritannien skal leve op til alle sine forpligtigelser, inklusive dem der omhandler EUs budget.

  • Retningslinjerne for det fremtidige forhold kan kun blive diskuteret, når man er kommet langt nok i forhandlingerne om, hvordan Storbritannien skal forlade EU.

  • Det bliver ikke muligt at tilvælge og fravælge: Adgang til det indre marked inkluderer fri bevægelse for varer, kapital, tjenesteydelser og mennesker.

  • Der bliver ikke nogen separate forhandlinger mellem individuelle EU-lande og ikke-EU-lande.

Prioriteterne i resolutionen er vigtige, da de skal hjælpe MEPerne med at bestemme, om de vil godkende en evt. Brexit-aftale eller ej. Uden godkendelse fra Parlamentet kan en aftale ikke træde i kraft.

Følg debatten og afstemningen live

Du kan følge debatten og afstemningen direkte online. Du kan også følge den på vores Facebook-side og få højdepunkterne fra debatten på Twitter.

Se videoen ovenover som påmindelse om de rettigheder EU-borgere har.