Brexit: Beskyttelse af EU-borgeres rettigheder 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Parlamentet kæmper for at beskytte EU-borgeres rettigheder i Storbritannien og britiske borgeres rettigheder i EU efter Brexit.

Canary Wharf, London.  

Selvom kun få kunne deltage i afstemningen, bliver millioner af EU-borgere, der bor i Storbritannien, dem der bliver hårdest ramt af Brexit. Deres rettigheder dækkes allerede af udtrædelsesaftalen mellem Storbritannien og EU, som Parlamentet stemmer om den 29. januar.

Den 15. januar vedtog MEP'erne en betænkning, der siger, at det er vigtigt at få forsikringer om beskyttelse af borgerenes rettigheder, for at Parlamentet kan bakke op om aftalen. Efter vedtagelsen gav Steve Barclay, Storbritanniens Brexit-minister, Parlamentets Brexit-koordinator Guy Verhofstadt en afklaring ved et møde i London. Britiske myndigheder vil nu se på mulighederne for, at EU-borgere, der har fået fast bopælsstatus, kan printe dokumentationen, som Parlamentet har bedt om. Guy Verhofstadt fik også at vide, at der ikke bliver nogen automatisk udvisning af EU-borgere, der ikke har ansøgt endnu. De vil få mulighed for at få deres sag hørt og modtage den faste bopælsstatus.

Men mens udtrædelsesaftalen giver både britiske og EU-borgere retten til at fortsætte med at arbejde i det land, hvor de bor nu, mangler andre udstående problemstillinger at blive løst.

Næste skridt for EU og Storbritannien bliver at forhandle en aftale om det fremtidige forhold, der dækker over alt fra handel til det fremtidige samarbejde på områder såsom miljø og terrorbekæmpelse. Det vil også handle om sundhedsdækning for EU-borgere, der bor i Storbritannien og vice versa.

Se vores video om EU-borgeres rettigheder

Fra starten har Parlamentet haft fokus på at beskytte borgernes rettigheder.

MEP’erne vedtog Parlamentets holdning i april 2017, der indeholder dets guidelines til de løbende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Den vedtagne holdning var guidelines for forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. Parlamentet spiller en nøglerolle i at beslutte udfaldet af disse forhandlinger. Læs mere om dets rolle her