MEP’erne hilser enighed om Brexit velkommen og opfordrer til reformer af EU 

Pressemeddelelse 
Plenarmøde 
 
 
MEP'erne debatterede retningslinjerne for Brexitforhandlingerne med Tusk og Juncker  

MEPerne udtrykte tilfredshed med enigheden mellem de 27 medlemsstater og EU-institutionerne med hensyn til Brexit. De opfordrede også til at reformere EU til gavn for alle unionens borgere.

Formanden for det Europæiske Råd Donald Tusk fremlagde retningslinjerne for Brexit-forhandlingerne vedtaget på Det Europæiske Råd den 29. april for MEPerne. Han hilste lighederne med Parlamentets krav velkommen. Det detaljerede forhandlingsmandat vil blive præsenteret med henblik på vedtagelse på Det Europæiske Råds møde den 22. maj, sagde Kommissionsformand Jean-Claude Juncker.


I lighed med Brexitforhandler Michel Barnier understregede de fleste MEP’er enigheden mellem EU-institutionerne og de 27 medlemslande, som er fast besluttede på at arbejde sammen for at nå frem til en afbalanceret aftale med Storbritannien.


Debatten fokuserede på grundlaget for de fremtidige forhandlinger, som Barnier mindede forsamlingen om:


  • Der kan ikke forhandles om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, før der er gjort ”konkrete fremskridt” i udtrædelsesforhandlingerne
  • Garantier for rettighederne for de europæiske borgere, der berøres af Storbritanniens beslutning om at forlade EU
  • Fredsprocessen i Nordirland skal opretholdes (uden fysisk grænse mellem Irland og Nordirland)
  • Storbritannien skal respektere alle de finansielle forpligtelser, som landet har indgået som medlemsstat.

Michel Barnier understregede behovet for gennemsigtige forhandlinger, som vil begynde efter det britiske parlamentetsvalg den 8. juni.


MEP’erne understregede vigtigheden af enhed og tillid, således at en reform af EU kan finde sted med henblik på at reagere på borgernes bekymringer og gøre fordelene ved den europæiske integration mere synlige parallelt med, at forhandlingerne om en ordentlig udtrædelse finder sted.


Brexitafstemningen i Storbritannien og den øgede populisme i nogen lande, særligt i Frankrig og Holland, skal være en lektie for de europæiske ledere, sagde mange MEP’er. Selv om de pro-europæiske partiers sejre blev hilst velkommen, opfordrede mange MEP’er også til ikke at klappe sig selv for meget på skulderen: ”Populisme og nationalisme er ikke døde”. Mere end nogensinde før er det vigtigt at lytte til borgerne og reagere på deres forventninger til EU’s fremtid: sociale og miljømæssige standarder i en globaliseret verden, tilrettelæggelse af jobmarkedet i lyset af teknologiske udfordringer, beskatning og sikkerhed for de europæiske borgere, må tages i betragtning, sagde MEP’erne.


Hør de indlæggene i debatten her (klik på talerens navn):


Donald TUSK, for Rådet


Jean-Claude JUNCKER, for Kommissionen


Manfred WEBER (EPP, DE)


Roberto GUALTIERI (S&D, IT)


Raffaele FITTO (ECR, IT)


Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)


Gabriele ZIMMER (GUE, DE)


Philippe LAMBERTS (De Grønne, BE)


Nigel FARAGE (EFDD, UK)


Marcel de GRAAFF (ENF, NL)


 

Afsluttende bemærkninger:


Michel BARNIER (1. del)


Michel BARNIER (2. del)


Donald TUSK