Aftale med Storbritannien må ikke gå på kompromis med EU's værdier, siger MEP'erne  

 
 

MEP'erne understregede, at en aftale om det fremtidige forhold med Storbritannien ikke må gå på kompromis med EU's interesser og værdier i en debat 21. oktober.

Brexit-debat.  

Rådets formand Charles Michel sagde om udfaldet af topmødet 15.-16. oktober, at EU vil have et tæt forhold til Storbritannien, men ikke i et scenarie, hvor Storbritannien får adgang til EU's indre marked, men ikke lever op til EU's standarder og lovgivning. "Du kan ikke både blæse og have mel i mundern," sagde han.

EU's Brexit-chefforhandler Michel Barnier sagde, at EU vil fortsætte med at søge en aftale, der gavner begge parter. "EU's holdning i disse forhandlinger vil ikke ændre sig frem mod den sidste dag og heller ikke da. Vi vil være rolige, konstruktive og respektfulde, men vil vil også blive ved med at være bestemte, når det gælder forsvaret af vores principper og interesser på vegne af alle EU's medlemslande og EU selv."

Udtrædelsesaftalen skal respekteres fuldt ud

MEPs bakkede bredt op omkring EU's forhandlingshold og understregede behovet for at få en aftale uden at gå på kompromis med EU's interesser.

Men Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sagde, at en aftale ikke skal indgås for enhver pris: “Michel Barnier, du har støtte fra S&D-familien i den sidste fase af forhandlingerne med Storbritannien. Men lad os ikke for enhver pris ofre for eksempel det indre marked. Vi skal ikke acceptere forvringet statsstøtte eller social eller miljømæssig dumping.”

Ska Keller (De Grønne/EFA) var enig. Selvom der kun er kort tid til at få en aftale i hus "kan vi ikke acceptere en aftale, der truer det indre marked, sociale rettigheder eller miljømæssige standarder," sagde hun.

Dacian Cioloș (Forny Europa, Rumænien) sagde, at EU's fremtidige forhold til Storbritannien har nået en “kritisk fase” og opfordrede til, at Storbritannien holder op med at bruge en “forsinkelsestaktik”. EU ønsker og har behov for et stærkt partnerskab med Storbritannien, men for at det kan ske, bliver Storbritannien nødt til at blive en "seriøs partner", sagde han. “Vi vil ikke godkende en handelsaftale, før udtrædelsesaftalen bliver respekteret fuldt ud, særligt protokollen for Nordirland."

Derk Jan Eppink (ECR, Holland) fokuserede på situationen for fiskeriet i tilfælde af 'no-deal Brexit'. "Hvad angår fiskeindustrien, tror jeg parterne står meget langt fra hinanden.” Hvis der ikke er nogen aftaler, kan bilaterale forhandlinger for de små lande være en mulighed, sagde han.
Nicolas Bay (ID, Frankrig) sagde, at 'no-deal Brexit' vil være værre for EU end Storbritannien. "Bruxelles' holdning har altid været at straffe briterne for deres beslutning om at gå," sagde han.

Genopretningsplan

MEP'erne diskuterede ligeledes andre problemstillinger, som EU's regeringsledere tacklede under topmødet, inklusiv pandemien og det langsigtede budget.
“Udviklingen de sneste dage har vist, at corona-krisen ikke er en kortsigtet krise," sagde Siegfried Mureșan (EPP, Rumænien) og gentog sin gruppes forpligtelse til hurtigt at godkende det langsigtede budget, så det kan træde i kraft per 1. januar 2021.  
Covid-19 krisen gør et mere ambitiøst EU-budget nødvendigt for at beskytte den offentlige sundhed, samfundene og økonomien, sagde Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL, Grækenland). "Hold op med at mobbe Europa-Parlamentet ved at lave fake news og sige, at vi blokerer for en aftale. For at kunne få en aftale skal Rådet bevæge sig mod Parlamentets holdning."