Kroatiens premierminister: Strategiske mål kan bedst nås gennem solidaritet

Ved "Her er Europa"-debatten med den kroatiske premierminister Andrej Plenković støttede MEP'erne Kroatiens indførelse af euroen og Schengenmedlemskab.

Andrej Plenkovic, Kroatiens premierminister, og Roberta Metsola,  Europa-Parlamentets formand
Andrej Plenkovic, Kroatiens premierminister, og Roberta Metsola, Europa-Parlamentets formand.

Premierminister Plenković sagde i sin tale til plenarforsamlingen i Bruxelles den 22. juni, at Kroatien for blot 30 år siden sikrede sin uafhængighed og hurtigt derefter besluttede, at landets fremtid lå i medlemskab af Den Europæiske Union, som Kroatien tiltrådte i 2013. Han betonede, hvordan nationale strategiske mål bedst kan nås ved at samle og dele suverænitet gennem EU's solidaritetsprincip.

Plenković udtalte, at dagens udfordringer – krigen i Ukraine, den kraftige stigning i energipriserne og fødevaresikkerhedskrisen – skal imødegås med den samme beslutsomhed og kreativitet, som EU udviste i reaktionen på coronapandemien.

Ruslands angrebskrig mod Ukraine blev planlagt på et tidspunkt, hvor vesten blev opfattet som svag, sagde Plenković, og den har haft ødelæggende konsekvenser for Ukraine. Han tilsluttede sig, at Ukraine fik EU-kandidatstatus, og det samme for Moldova og Georgien. Kroatien støttede også fuldt og fast op om Bosnien-Hercegovinas forsøg i 2015 på at opnå EU-kandidatstatus.

Han glædede sig over konklusionerne fra konferencen om Europas fremtid og fremhævede navnlig visse idéer om blandede kompetencer inden for sundhedsspørgsmål. Derimod anslog han en mere forsigtig tone vedrørende flertalsafstemning om udenrigspolitiske spørgsmål.

Du kan se Plenkovićs tale her.

Lederne af de politiske grupper

MEP'erne udtrykte deres tilslutning til Kroatiens indlemmelse i euroområdet og Schengenområdet. De opfordrede imidlertid til en mere effektiv tildeling af EU-midler i landet, en øget indsats til bekæmpelse af korruption og gennemførelse af høje menneskerettighedsstandarder ved Kroatiens ydre grænser.

Du kan se de politiske gruppelederes taler her.

Du kan se hele debatten her.

Dette var den fjerde i debatrækken "Her er Europa" om EU.