Hvordan Covid-19 påvirker Erasmus og EU's Solidaritetskorps

Hvordan har pandemien påvirket de 170.000 unge, der er involveret i Erasmus+ eller det Europæiske Solidaritetskorps? Og hvordan kan EU hjælpe dem?

Erasmus i en tid med Covid-19 ©Franz12/AdobeStock.
Erasmus i en tid med Covid-19 ©Franz12/AdobeStock

Uddannelse er et område, der er blevet hårdt ramt af Covid-19-krisen. Lukningen af universiteterne og rejserestiktioner betyder, at deltagerne i de grænseoverskridende mobilitetsprogrammer, som Erasmus+ for udvekslingsstuderende og det Europæiske Solidaritetskorps, har store udfordringer.
Lige nu deltager 165.000 unge i Europa i Erasmus og 5.000 flere er involverede i projekter for frivillige.


Erasmusstuderende under Covid-19

  • 25% af udvekslingerne blev aflyst pga. Covid-19.
  • 37,5% af de studerende har oplevet minimum et større problem i forbindelse med deres udveksling (f.eks. at de ikke kunne tage hjem, problemer med boligforhold).
  • halvdelen af de studerende modtager undervisning online.
  • 34% har fået flyttet eller udskudt deres timer.

Hvordan EU hjælper


Til at mindske de negative effekter for de unge, der er frivillige eller deltager i Erasmus+ så meget som, muligt har Kommissionen sagt, at den vil gøre programmerne så fleksible som muligt.
De nationale myndigheder har anbefalet, at en “force majeure” tages i brug til at se på muligheden for at godkende ekstraomkostninger og udskyde planlagte aktiviteter i 12 måneder.
Parlamentets kultur- og uddannelsesudvalg har opfordret Kommissionen til at gøre, hvad den kan for at yde støtte, sørge for information og forsikre deltagerne.
I et brev til kommissæren med ansvar for unge og uddannelse, Mariya Gabriel, fra d. 15. april, bad MEP'erne Kommissionen om at sikre:
• maksimal fleksibilitet særligt for de, der måtte vende hjem til deres hjemlande af sikkerhedsmæssige grunde.
• at alle ekstraomkostninger forbundet med Covid-19 skal tilbagebetales.
• at udvekslingsstuderende og deltagerne i Solidaritetskorpset kan bevare deres status.
• at udvekslingsstuderende ikke mister et akademisk år, men kan få de nødvendige ECTS-points gennem fjernstudier.

“Vi har pligt til at sikre, at de, der har tilmeldt sig vores programmer, får den hjælp, de har brug for,” sagde Sabine Verheyen (EPP, Tyskland), der er formand for udvalget.

Om Erasmus

  • Startede som et udvekslingsprogram for studerende i 1987, men siden 2014 har det også haft tilbud til lærere, praktikanter og frivillige i alle aldre.
  • Dækker lige nu 33 lande (alle 27 EU-lande, plus Storbritannien, Tyrkiet, Nordmakedonien, Norge, Island og Liechtenstein) og er også åbent for partnerlande i resten af verden.
  • Mere end ni millioner har deltaget i Erasmus+ programmet de seneste 30 år og næsten 800.000 havde gavn af programmet alene i 2017.
Covid-19 og Erasmus: De studerendes historier

MEP'erne bad også Kommissionen om at holde udvalget opdateret angående antallet af nuværende deltagere, deres situation og tiltag til at hjælpe dem. Den 4. maj debatterede udvalget igen problematikken med kommissærerne Thierry Breton og Mariya Gabriel.


Find ud af hvad EU gør for at bekæmpe coronavirus.

Solidaritetskorpset

  • Blev oprettet i 2018 som erstatning for den Europæiske Frivillighedstjeneste.
  • Skal give unge mulighed for at være frivillige eller arbejde på projekter i deres hjemland eller i udlandet.
  • Skal hjælpe sårbare lokalsamfund og mennesker i Europa ved at samle unge, der ønsker at bidrage til et mere inklusivt samfund.

Mere