Pakkelevering på tværs af grænserne: Hvad er de nye regler? 

 
 

Online-handlende vil få gavn af større prisgennemsigtighed med nye EU-regler om pakkeleveringer på tværs af grænserne.

Det kan være rigtig dyrt at få sendt sine varer, når man har shoppet online. Taksterne for at få sendt en vare fra et EU-land til et andet kan være op til fem gange højere end at få en vare sendt inden for det samme land.

Der kan også være store forskelle på, hvor høje taksterne er for at få sendt fra to forskellige EU-lande til det samme destinationsland. F.eks. koster det 32,8 euro at få sendt en pakke på to kilo fra Belgien til Italien, men kun 13 euro at få sendt den samme pakke fra Holland til Italien.

Hvordan påvirker det forbrugerne og de onlineforhandlere?

  • Fraværet af gennemsigtigheden i sektoren kan få nogle postvæsener til at kræve urimeligt høje priser, der kan forhindre, at mindre forhandlere ønsker at handle i andre EU-lande.
  • Disse omstændigheder forhindrer forbrugerne i at foretage informerede valg og fra at have adgang til et større udvalg af produkter, og det påvirker især kunder fra fjerntliggende områder.

  • Det påvirker også dem, der vilsende en pakke til deres venner og familie i et andet EU-land.

Parlamentets tiltag

Tirsdag d. 13. marts stemte Parlamentet om nye regler, der skal gøre pakkelevering på tværs af grænserne mere gennemsigtigt og konkurrencedygtigt og reducere de barrierer, forbrugerne og de online-handlende oplever, når de køber produkter online i EU. Sammen med afslutningen på geoblokering skal disse regler forbedre forbugernes rettigheder online.

Næste skridt

MEP’erne har sikre sig, at når de nye regler træder i kraft, vil Kommissionen se nærmere på fremskridtene og se på, om der er mere, der kan gøres.

Fakta om den nye lovgivning 
  • Forbrugere og online-forhandlere får mulighed for at tjekke prislisten og gå efter de bedste tilbud på en særlig hjemmeside. 
  • Kurertjenester skal give forbrugerne klar information om leveringspriser og leveringsforhold.  
  • Nationale postmyndigheder vil samle data fra shippingselskaber for at overvåge markedet og undersøge urimeligt høje afgifter.