Påvirkningerne af coronavirussen kan blive altødelæggende i Afrika

Coronavirussen i Afrika kan blive altødelæggende. Derfor skal Europas modsvar nå ud over egne grænser, siger formanden for Udviklingsudvalget, Tomas Tobé.

EU's covid-19-bistand på vej til tredjelande

På grund af sundhedssystemernes sårbarhed i mange udviklingslande, kan coronavirussen få fatale konsekvenser, advarer medlemmerne af Parlamentets Udviklingsudvalg. EU arbejder på at støtte sine medlemslande og deres økonomier i Europa, men coronavirussen er en pandemi og kender ingen grænser. I en betænkning fra d. 17. april understregede Parlamentet behovet for international samarbejde og en styrkelse af FN og især Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

EU's globale modsvar til Covid-19

EU lancerede d. 8. april “Team Europe”,  der er en pakke på  mere end €20 mia. til at hjælpe de mest sårbare lande især i Afrika og i EU's nabolande med at bekæmpe pandemien og dens konsekvenser. Det meste af finansieringen kommer ved at omdirigere eksisterende EU-fonde og programmer.
Parlamentet støtter Kommissionens indsatser til et globalt modsvar fra EU. MEP'erne er enige med opfordringerne fra den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken om at suspendere verdens udviklingslandes gældsindbetalinger.

Da Covid-19 fortsætter med at spredes i Afrika (den er lige nu konstateret i alle bortset fra to lande), spurgte vi formanden for Parlamentets Udviklingsudvalg Tomas Tobé (EPP, Sverige) om EU's modsvar.

Interview med Tomas Tobe.
Interview med Tomas Tobe

Gør EU nok for at hjælpe tredje lande med at bekæmpe coronavirus, eller skal vi øge indsatsen?

Ja og nej. Ja, vi koordinerer via “Team Europe” med de øremærkede €20 mia., men vi skal også sikre os, at medlemslandene øger deres indsatser, for vi har brug for nye og friske penge. EU skal koordinere og sikre, at vi faktisk når ud til dem, der har mest brug for det. Der er formentlig en underrapportering mht. til antallet af infektioner i mange lande i Afrika, så vi skal agere hurtigt.

Tror du, at EU's bekymringer om situationen i Afrika kan falme pga. de nuværrende nationale udfordringer?

Nej. Jeg tror, at alle forstår, at vi står sammen om det her. Denne pandemi kender ingen grænser, og vi skal lykkes alle steder. Og det står ret klart, at i Afrika har vi en stor udfordring, for der har vi flere sårbare personer, sundhedssystemet er ikke godt nok i mange lande, og der er ikke nok hospitalssenge.

Det er i alles interesser, at vi gør, hvad vi kan for at redde liv. Det er i europæernes interesse, så vi ikke får en anden eller tredje bølge af pandemien fra vores nabolande.

I begyndelsen af marts udgav Kommissionen sin nye EU-Afrika-strategi. Er den stadig relevant efter corona-krisen?

Jeg tror, den er meget relevant, fordi den understreger, at vi skal opbygge et nyt partnerskab med Afrika, hvor vi forlader dette donor-modtager-perspektiv. Vi skal se langt flere af de afrikanske lande som partnere. De økonomiske problemer i verden pga. coronavirussen understreger vigtigheden af denne nye strategi.

Det vigtigste er, at vi sikrer at partnerskabet kan lade sig gøre. Vi har et EU-Afria-topmøde i oktober, forhåbenligt. Vi i Parlamentet vil arbejde på vores synspunkter til strategien.


Find ud af hvad EU gør for at bekæmpe coronavirussen.