Udenlandske opkøb i Covid-19 krisen: MEP'erne vil have fair spilleregler
Coronavirus-krisen efterlader EU's virksomheder sårbare over for overtagelse fra udenlandske konkurrenter. Fair konkurrenceregler skal gælde for alle, insisterer MEP'erne.
I en plenardebat d. 17. juni udtrykte MEP'erne bekymringer over, at statsstøttede udenlandske virksomheder kan få konkurrencemæssige fordele eller måske ligefrem forsøge at overtage europæiske virksomheder, mens de har finansielle problemer under Covid-19 pandemien.
Europa-Kommissionen announcerede tidligere den dag, at den vil lancere en offentlig konsultation om, hvordan skævvridningerne i det indre marked kan håndteres. De fleste MEP'er, der talte i plenar, støttede intiativet og understregede behovet for fair konkurrence.
Kommissionens konsultation ser på de generelle markedsforstyrrelser forårsaget af de udenlandske statsstøttede virksomheder, men fokuserer også konkret på faciliteringen af udenlandske virksomheders overtagelse af EU-virksomheder og en unfair fordel i at vinde offentlige købsaftaler.
Christophe Hansen (EPP, Luxembourg) pointerede, at “Kina er ikke den eneste stat, der er på opkøbstur hos de selskaber, der er blevet svagere af pandemien,” men det er “den hvide elefant i rummet i debatten.”
“Hvis vi ikke offentligt støtter op om vores handelspolitik, må vi udstyre den med værktøjer til at styrke den fair konkurrence,” sagde han.
“Den økonomiske konsekvens af coronavirussen skal ikke bruges til at opnå profit fra svagere virksomheder,” sagde Agnes Jongerius (S&D, Holland), og tilføjede: “Vi kan ikke bare se på, mens udenlandske virksomheder bruger statsstøtte til at købe vores virksomheder.”
“Forestil jer en fodboldkamp hvor den ene side hvor udebaneholdet følger nogle meget lettere regler end hjemmeholdet,” sagde Stéphanie Yon-Courtin (Forny Europa, Frankrig). “Hvad er pointen med at se en kamp, når du allerede ved, hvem der vil vinde.”
I en EU-rapport om konkurrencepolitikken af Yon-Courtin og vedtaget d. 18. juni i plenar, understregede MEP'erne nødvendigheden af at beskytte vigtige EU-virksomheder og aktiver fra at blive opkøbt.
Nogle MEP'er opfordrede til at styrke reglerne for screening af de direkte udenlandske investeringer i EU. EU vedtog en lovramme om dette i 2019. Formålet er at sikre, at investeringer ikke udgør en trussel for den vigtigste infrastruktur eller giver adgang til følsom information eller nøgleteknologier. Reglerne træder i kraft i oktober 2020.
Kommissionens ledende næstformand Margrethe Vestager understregede den manglende gennemsigtighed for udenlandsk statsstøtte: “Lige nu gør de europæiske regeringer deres bedste for at hjælpe virksomhederne med at komme igennem de problemer, som coronavirussen har stået for, men de gør det på en kontrolleret måde... Grunden til at vi skal håndtere udenlandsk statsstøtte er, at vi ikke har kontrol eller gennemsigtighed, og det er det, vi står over for i dag.”