Eurobarometer 2017: 5 ting vi tager med os fra undersøgelsen

Eurobarometer-undersøgelsen, foretaget på vegne af Europa-Parlamentet i marts 2017, afslører et billede af et kontinent, der har indset behovet for fælles løsninger på alvorlige problemer.

1. Europæerne forlanger løsninger fra EU


Mange af de adspurgte mener, at når man ser på hele spektret af politikområder fra sikkerhed og migration til økonomisk og social politik, kan og skal Europa gøre mere for at bekæmpe problemerne. Sammenlignet med sidste år er andelen af folk, der ser EUs tiltag som ineffektive på områder som terrorisme, sikkerhed, migration, skattesvig og arbejdsløshed for nedadgående, hvilket muligvis skyldes, at EU siden er kommet med flere tiltag. Se vores infografik for detaljer og tal fra hvert medlemsland.


2. Glæden ved EU-medlemskabet er voksende, men med store forskelle medlemslandene imellem


Europæerne er i gennemsnittet blevet mere positive over for EU, og 57% af de adspurgte mener, at EU-medlemsskab er ”en god ting”. Det er fire procentpoint op fra september 2016. Meningerne er dog delte i landene - kun en tredjedel af tjekkerne, grækerne, italienerne og kroaterne er enige i dette udsagn.

Hele 56% af de adspurgte føler sig knyttet til EU. Det er fem procentpoint op fra november. Det er dog stadigt en del lavere, end det antal der føler sig knyttet til deres by (87%), region (87%) eller deres land (91%).


3. Interessen for EU-politikken er stigende


Flere siger nu, at de følger med i EU-politikken. 56% siger, at de følger med i EU-nyheder mod 54% i september 2015. 43% mener, at deres stemme tæller i Europa. Det er seks procentpoint op fra siden september. Desværre føler 53%, at de ikke bliver hørt på EU-niveau. På nationalt niveau ser det bedre ud - her er 63% enige i, at deres stemme tæller i deres land, mens 35% er uenige.


4. Men der er også problemerne...


Tallene afslører også en utilfredshed med, hvordan demokratiet fungerer i EU: 43% af de adspurgte siger, at de er tilfredse, mens 47% ikke er det. Resultaterne varierer igen i landene. Kun 20% af grækerne er f.eks. tilfredse.

Alt i alt mener mange europæere, at EU er på vej i den forkerte retning, selvom antallet er faldende (fra 54% i september 2016 til 50% i marts 2017).

5. Ideen om et Europa i flere hastigheder

 

I debatten om fremtidens Europa er ideen om, at nogle lande skal have lov til at samarbejde mere på flere områder, i stigende grad blevet populær - omkring 49% af de adspurgte støtter denne tilgang mod 41% i september 2015. Andelen af folk, der mener, at alle lande skal bevæge sig med same hastighed er gået ned til 41% fra 48% i september 2015. Meningerne er dog markant forskellige i de enkelte medlemslande.


Undersøgelsen blev foretaget som ansigt-til-ansigt interviews med 27.901 europæere fra 18. til 27. marts 2017.